sreda, 2. september 2015

[ HU/AT/DE - MAV/OBB/DB ] Val beguncev se iz Madžarske prek Avstrije pomika proti Nemčiji

Na Dunaj je iz Madžarske prispelo več sto migrantov, ki so se takoj odpravili na vlake proti Nemčiji, kjer so nekateri med njimi že dosegli München.



Iz Budimpešte so proti Dunaju danes krenili najmanj štirje vlaki s prebežniki, ki so jih za nekaj ur zaustavili na avstrijski meji, a jim nato dovolili nadaljevati pot. Čeprav so avstrijski organi najprej zatrjevali, da bodo spustili le migrante, ki na Madžarskem niso zaprosili za azil, pa je bilo njihovo število preveliko in vlaki so z vsemi potniki nadaljevali pot.

Predtem je dopoldne v madžarski prestolnici na stotine migrantov zasedlo vlake v smeri Nemčije in Avstrije. Policisti, ki so na železniški postaji Keleti beguncem preprečevali vstop na vlake, so se umaknili in beguncem pustili proste roke, čeprav številni niso imeli ustreznih vizumov za potovanje po Evropski uniji.

Na železniški postaji na Dunaju so migrante pričakali prostovoljci, ki so jih oskrbeli z vodo in sadjem, medtem ko so avstrijski policisti le opazovali dogajanje. Zvečer je München dosegel prvi vlak z okoli 200 migranti.

"Hvala bogu nihče ni vprašal za potni list. Ni policije, ni težav," je dejal 33-letni učitelj angleščine Halil iz sirskega mesta Kobane, ki je v avstrijsko prestolnico prispel skupaj z ženo in bolno hčerko, s katerima je namenjen v Hamburg na severu Nemčije, kjer upajo na boljše življenje kot v domovini.

Halil je še povedal, da Sirci kličejo nemško kanclerko kar "mama Merkel" zaradi njenega sočutja do migrantov, ki se z nemirnih kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu in severu Afrike zgrinjajo v Evropo.