četrtek, 3. september 2015

FOTO ; [ HU - MAV ] Po umiku policije kaos na železniški postaji v Budimpešti

Na železniški postaji v Budimpešti je izbruhnil kaos, potem ko se je policija po dveh dneh umaknila z vhoda in omogočila več sto beguncem, da se vkrcajo na vlake proti zahodu.



Po umiku policije so se begunci pognali proti peronom, da bi si zagotovili prostor na vlakih, s katerimi želijo nadaljevati pot proti zahodnim članicam Evropske unije, predvsem proti Nemčiji, kjer upajo, da bodo dobili zatočišče. Številni so se, tudi skupaj s svojimi otroki, na vlak skušali vkrcati kar skozi okna.

Trg pred železniško postajo Keleti se je po navalu na vlake skoraj popolnoma izpraznil, potem ko je bilo v zadnjih dneh na njem najmanj dva tisoč ljudi, ki jim je policija preprečevala vstop na železniško postajo.
V ponedeljek so madžarske oblasti beguncem dovolile, da so se vkrcali na vlake proti Avstriji in Nemčiji, kar je izkoristilo nekaj sto ljudi, nato pa so se odločile, da begunci države ne bodo mogli več zapustiti brez veljavnih dokumentov. V sredo so begunci začeli protestirati, ker jim policija ni dovolila na vlake, čeprav so imeli že kupljene vozovnice.
Nekateri so protestirali z dvignjenimi vozovnicami in ob tem skandirali 'Nemčija, Nemčija' ter 'Madžarska ne! Nemčija da!'.
Z madžarskih železnic so sporočili, da s postaje Keleti ni neposredne železniške povezave z zahodno Evropo. Tudi tiskovni predstavnik avstrijske policije je dejal, da iz Keletija vlaki ne vozijo proti Dunaju, kamor želijo begunci in od tam nadaljevati pot proti Nemčiji.