torek, 27. januar 2015

[ SLO - SŽ ] Od junija letos dalje železniška proga Divača-Koper 55% bolj zmogljiva

V okviru dvodnevnega uradnega obiska evropske komisarke za regionalno politiko Corine Crețu v  Sloveniji, si je danes delegacija ogledala projekte v izvajanju v Obalno-kraški regiji. V Divači se je tako danes opoldne delegaciji pridružil dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo in vodil ogled projekta Modernizacija železniške proge Divača - Koper. 
 
Po ogledu projekta je minister Gašperšič številnim zbranim novinarjem med drugim povedal, da se bo z zaključkom projekta v mesecu maju 2015 prevozna zmogljivost  proge povečala  z 9,3 na 14,4 milijonov ton letno oz. za 5,1 milijonov ton letno, kar  pomeni cca. 55% povečanje glede na obstoječe stanje. 
Po podatkih Luke Koper bi te kapacitete bile zapolnjene v letu 2018, z dodatnimi ukrepi pa bi lahko kapacitete zadoščale predvidoma do leta 2020.
 
Za izvedbo celotnega projekta modernizacije obstoječe proge Divača - Koper, vrednega 199 mio EUR,  so bila pridobljena evropska sredstva Kohezijskega sklada v višini 68,1 milijonov evrov s sklepom EK z dne 13.09.2010.
 
Kot je še poudaril minister, so bila v mesecu oktobru lani zaključena dela, ki so se izvajala na celotnem območju tovorne postaje Koper, glavne pristaniške postaje in postaje Hrpelje- Kozina. Vrednost izvedenih del je znašala 97,9 milijona evrov. 
 
V okviru etape B oz. izvedbe rekonstrukcije postaja Divača se povečuje dolžina tirov za skoraj 8000 m in povečuje se koristna dolžina postajnih tirov na 750 m, kar bo omogočalo križanje daljših vlakov.
 
Izgrajena sta tudi dva cestna nadvoza, v teku je še rekonstrukcija elektronapajalne postaje z ureditvijo daljnovodov, izvedba dveh podhodov s peronoma, signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave, vozna mreža ter razsvetljava.
 
Minister Gašperšič je še dodal, da je na postaji Divača izvedenih že 80 % vseh načrtovanih del ter dodal, da bodo dela v celoti zaključena do konca maja letos, vrednost del, ki se izvajajo v Divači, pa znaša 55,3 milijonov evrov.