ponedeljek, 26. januar 2015

[ SLO - SŽ ] Na slovenskih tirih poskusne vožnje vlaka španskega proizvajalca

V skladu z odločbo Javne agencije za železniški promet na železniškem omrežju med Zidanim Mostom in Dobovo v teh dneh potekajo poskusne vožnje potniškega vlaka - ETR 563 - proizvajalca družbe CAF, J.M. iz Beasaina.
Španski proizvajalec vlakov je namreč pridobil dovoljenje pristojne železniške agencije o poskusnem obratovanju. Tako bo tudi na naši železniški mreži preizkusil delovanje varnostnih in komunikacijskih naprav. Različni proizvajalci vlakov vedno preizkušajo svoje vlake na različnih železniških infrastrukturah in skušajo pridobiti potrebna varnostna spričevala v različnih državah.
SŽ - Potniški promet sodeluje pri koordiniranju poskusnih voženj omenjenega španskega proizvajalca vlakov. Čeprav se zavedamo, da za nadaljnjo rast in popularizacijo javnega potniškega prometa, potrebujemo nove potniške garniture, bomo o možnih dobaviteljih odločali šele na podlagi javnega razpisa oziroma ponudb, omenjeni proizvajalec pa pri nas nima nobenih referenc, poudarjajo v SŽ - Potniški promet. V podjetju pa pričakujemo, da bo Slovenija kandidirala za evropska sredstva iz nove finančne perspektive 2014-2020, tudi s projektom nabave novih voznih sredstev. Ta so nujna za posodobitev železniškega voznega parka potniškega prometa.
Omenjeni vlak, ki je namenjen regionalnemu oziroma lokalnemu prometu, bo vozil v Furlaniji - Julijski krajini. V prihodnosti bi morda v sodelovanju s tujim operaterjem lahko povezal to italijansko regijo tudi s Slovenijo.