sreda, 5. december 2012

Srbija bo železnice gradila z ruskim posojilom

Rusija je Srbiji odobrila petletno posojilno linijo v vrednosti 800 milijonov dolarjev za izgradnjo železniške infrastrukture. Beograd bo plačeval 4,1-odstotne letne obresti.


Ruski finančni minister Anton Siluanov je posojilo razkril konec prejšnjega tedna. "Gre za vezani kredit, namenjen infrastrukturnim projektom - za izgradnjo novih železniških prog, remonte, nakup lokomotiv in drugo," je pojasnil.

Srbija je že leta 2008 Rusijo zaprosila za milijardo dolarjev posojila, sporazum o njegovi dodelitvi pa je bil podpisan aprila 2010. Prva tranša v višini 200 milijonov dolarjev je bila izplačana leta 2010 in je bila namenjena pokritju proračunskega primanjkljaja Srbije.

Ostalih 800 milijonov dolarjev je bila Rusija pripravljena izplačati le za infrastrukturne projekte, za kar je Srbija pripravila projektno dokumentacijo. Dogovor sicer predvideva, da bo Srbija sama zagotovila 15 odstotkov denarja oz. skupno 120 milijonov dolarjev.

V okviru posla bo Srbija med drugim kupila vlake od ruskega proizvajalca, ruske družbe pa bodo v obnovi in izgradnji železniške infrastrukture dobile 70 odstotkov poslov.