četrtek, 27. december 2012

Na Kitajskem odprli najdaljšo hitro železnico

Kitajska je danes odprla najdaljšo hitro železnico od Pekinga do Guangzhoua, ki leži 2300 kilometrov južneje. Vlaki bodo lahko vozili s hitrostmi okoli 300 kilometrov na uro in bodo pomembno skrajšali čas potovanja med dvema kitajskima velemestoma. Doslej je bilo za to pot potrebnih 20 ur, poslej pa naj bi jih bilo le še osem.
 
Fotografija je simbolična.
Reuters
Fotografija je simbolična.
Novo železniško povezavo, ki je dolga natanko 2298 kilometrov, so danes slovesno odprli v Pekingu z odhodom prvega hitrega vlaka proti Guangzhouu ob 9. uri. Uro kasneje pa je vlak odšel tudi iz Guangzhoua proti Pekingu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlak bo potoval s povprečno hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro, na poti do Guangzhoua, ekonomske prestolnice južne Kitajske, pa bo 35 postaj, vključno z velikimi mesti Zhengzhou in Wuhan na rekah Jangce oz. Changsha.

Odprtje nove železniške povezave je sicer omogočila izgradnja odseka med Zhengzhoujem in Pekingom. Med Zhengzhoujem, Wuhamom in Guangzhouom pa so hitri vlaki že vozili.


Kot so poročali državni mediji, so se za odprtje celotne hitre proge na današnji dan odločili tudi v počastitev rojstnega dne kitajskega komunističnega voditelja Mao Zedonga, ki naj bi se rodil 26. decembra 1893.

Z novo hitro progo med Pekingom in Guangzhouom se je kitajski sistem hitre železnice na Kitajskem podaljšal že na 9300 kilometrov. Skupno v državi do leta 2020 načrtujejo štiri hitre povezave med vzhodom in zahodom ter štiri med severom in jugom. Skupno naj bi bila mreža hitre železnice na Kitajskem dolga okoli 16.000 kilometrov.