torek, 24. julij 2012

Odstop terjatev SŽ do države

Vlada je na današnji soglašala s podpisom izjave o odstopu terjatve Slovenskih železnic do države iz naslova Pogodbe št. 2423-10-000113 o izplačilu razlike nadomestila za izvajanje obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu za obdobje 2003-2009 v višini 10.773.237,01 evra. Za podpis izjave o odstopu terjatev je pooblastila Zvoneta Černača, ministra za infrastrukturo in prostor.
V letu 2012 Slovenskim železnicam zapade za 38,2 milijona evrov glavnic, od katerih so 17,4 milijona evrov že odplačale. V primeru reprogramiranja obstoječih kreditov kot možnosti reševanja likvidnostnih težav bi se povečali stroški kreditov, po pridobljenih informacijah Slovenskih železnic, za najmanj 2%.
Zaradi zamika plačila prvega obroka zakonsko priznane terjatve iz naslova nadomestila izpadlega kapitala v višini 26,8 milijona evrov v leto 2014 (sprememba z Zakonom o uravnavanju javnih financ) in težav pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev s strani bančnega sektorja ter nujnih investicij in stroškov kadrovskega prestrukturiranja SŽ ne morejo zagotoviti dovolj likvidnih sredstev. Za zagotovitev likvidnih sredstev želijo Slovenske železnice odprodati drugi obrok terjatve do države v višini 10,7 milijona evrov iz naslova pogodbe o izplačilu razlike nadomestila za izvajanje obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov z dne 11. 2. 2010.
Slovenske železnice so izvedle povpraševanje in pridobile tri ponudbe za odkup, ki se med seboj bistveno razlikujejo v diskontnem faktorju. Najugodnejši ponudnik za odkup terjatev je NLB d.d., ki pa odkup pogojuje s potrditvijo odstopa terjatve s strani RS. Slovenske železnice tako potrebujejo za odstop terjatve podpisano izjavo pristojnega ministra, da se strinja s predlogom prodaje terjatve, sicer bo NLB d.d. kot najugodnejši ponudnik v skladu z odločitvijo njihovega kreditnega odbora odstopila od odkupa.
S prodajo terjatve najmanj ugodnemu ponudniku, ki ne zahteva podpisa izjave, pa bi SŽ utrpele izgubo v višini 375.822,05 evra.