torek, 26. junij 2012

Težave Slovenskih železnic z mednarodnimi vlaki

Vodstvo Slovenskih železnic poudarja, da v zadnjem mesecu dni intenzivno iščejo rešitve glede napovedanega ukinjanja mednarodnih vlakov hrvaškega železniškega prevoznika Hrvatske željeznice. Naslednji sestanek na to temo bo potekal v začetku julija, so sporočili po sredinem opozorilu sindikalnih predstavnikov železničarjev o ukinjanju vlakov.
Julija se bosta namreč srečala generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in predsednik uprave Hrvatskih željeznic Rene Valčić. V ponedeljek sta se sicer Mes in direktor Slovenskih železnic - Potniški promet Boštjan Koren v Italiji sestala z generalnim direktorjem italijanskega železniškega prevoznika Maurom Morettijem. Tema pogovorov je bila možnost ponovne uvedbe potniških vlakov med Slovenijo in Italijo, pogovori pa se bodo prav tako predvidoma nadaljevali julija.

Sindikalni predstavniki železničarjev iz Slovenije, Hrvaške in BiH so v sredo opozorili na predvideno ukinjanje 40 mednarodnih vlakov, ki naj bi v veljavo stopilo z novim voznim obdobjem v decembru. S tem bi bila ukinjena tudi zadnja povezava javnega potniškega prometa med Ljubljano in Reko.
 Sindikalni predstavniki vseh treh držav so zato opozorili, da je država dolžna državljanom in turistom zagotavljati železniški prevoz, državljani pa imajo pravico do železniškega prevoza tudi v mednarodnem železniškem prometu. Slovenske železnice sicer zagotavljajo, da gre zgolj za predlog hrvaškega železniškega prevoznika Hrvatske željeznice, ne pa za njihovo odločitev, zato si prizadevajo, da bi obdržali vse pomembne mednarodne povezave, kar pa ni mogoče brez dogovora vseh strani.