petek, 08. junij 2012

Černač: Vlaki naj bi po drugem tiru vozili leta 2022

Investicija v drugi tir železnice med Divačo in Koprom naj bi se začela leta 2014, letos pa naj bi država pridobila gradbeno dovoljenje, okoljsko presojo in odkupila vsa zemljišča, pravi Černač.


Minister za infrastrukturo Zvone Černač je v Odmevih poudaril, da glede izgradnjedrugega tira nismo izgubili nobenega denarja in da projekt še ni pripravljen do točke, da bi ga lahko začeli izvajati. Pojasnil je, da je v časocvnici, ki je bila pripravljena pred njegovim prihodom na ministrstvo, predvideno, da se bo investicija začela v letu 2014.
"Aktivnosti, ki jih moramo v tem letu izpeljati, lahko financiramo z lastnimi sredstvi, gre pa predvsem za gradbeno dovoljenje, okoljevarstveno presojo in odkup manjkajočih zemljišč. Glede financiranja sta možnosti dve. Ena je, da se del sredstev pridobi iz naslednje finančne perspektive, druga pa je financiranje v okviru javno zasebnega partnerstva. Časovnica je postavljena v letu 2020 oz 2022," je dejal.

Minister razočaran, ker še vedno stojijo vse cestninske postajeČernač se je dotaknil tudi cestninskih postaj, glede katerih je dejal, da je tudi sam razočaran, ker še nobena ni odstranjena. Tudi to je po njegovem del "učinkovitosti in gospodarnosti dobrega vodenja uprave Darsa". Žal je bil, kot pravi, pristop napačen.
"Mi bomo postopek glede nekaterih cestninskih postaj opravili sami, glede ostalih pa verjamem, da bodo na Darsu, ko bodo videli, da je to mogoče storiti zelo enostavno, to storili sami," je pojasnil. Na vprašanje, če bo takrat Dars še vodila Mateja Duhovnik, pa je odgovoril, da bodo o tem odločali nadzorniki, pri tem pa spomnil še, da se je v medijih v zadnjem letu pojavilo kar nekaj negospodarnih odločitev sedanje uprave.