četrtek, 14. junij 2012

Deutsche Bahn pod drobnogledom Evropske komisije

Evropska komisija je sprožila postopek proti nemškemu logističnemu koncernu Deutsche Bahn

 Evropska komisija je sprožila postopek proti nemškemu logističnemu koncernu Deutsche Bahn. Ta naj bi kršil pravila konkurence, ker mu je hčerinska družba DB Energie zagotavljala cenejši vlečni tok kot konkurenci, so sporočili v Bruslju.

Vlečni tok je poseben tip električne energije, ki poganja vlake na železniškem omrežju. V Nemčiji se ta električna energija glede na frekvenco razlikuje od električne energije iz splošnega omrežja. DB Energie je edini dobavitelj vlečnega toka na nemškem trgu, pojasnjuje Evropska komisija.
 Komisija bo podrobno proučila, ali so popusti, ki jih je DB Energie nudila svoji krovni družbi, pomenili, da ima neupravičeno prednost pred konkurenco tako v potniškem kot v tovornem prometu. Če to drži, gre za zlorabo prevladujočega položaja na trgu, opozarja komisija.

Če bo Bruselj ugotovil, da je Deutsche Bahn kršil pravila konkurence, podjetju grozijo visoke kazni v višini do 10 odstotkov letnega prihodka. Komisija sicer opozarja, da začetek postopka še ne pomeni dejanske krivde nemškega koncerna.