sreda, 14. marec 2012

Sindikati na Slovenskih železnicah bi spet menjali direktorja



Na Slovenskih železnicah so popoldne stekla pogajanja med vodstvom in sindikati o poslovnem načrtu za letos. Vodstvo želi zmanjšati plače za šest do sedem odstotkov.

S tem bi lahko Slovenske železnice spravili iz izgube. Sindikati so se o tem sicer pripravljeni pogovarjati, a menijo, da sedanji direktor Igor Blejec podjetje vodi slabo in da je bil slaba izbira. Le štiri mesece po njegovem imenovanju zato nameravajo v nadzornem svetu že predlagati njegovo zamenjavo, je za TV Dnevnik poročala Lidija Pak.

Blejec načrtuje tudi zmanjševanje števila zaposlenih za 800 ali 900 (z 8.760), zlasti s predčasnim upokojevanjem in odpovedjo pogodb za določen čas.

"Pri nas se vzpostavlja pogodbeni koncern, prišlo bo do združevanja določenih funkcij na krovni družbi, in tukaj se bo pojavil višek predvsem režijskih delavcev," je pojasnil Blejec.

"Blejec nas je razočaral"
Sindikati pa priznavajo, da je dogovor mogoč. Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu SŽ Silvo Berdajs je pojasnil: "Vse je odvisno od tega, ali bo to sporazum za delavce in da se uspemo dogovoriti za ustrezne odpravnine za te delavce."

Dodal je, da bodo morda pristali tudi na znižanje plač, "če je nuja". "Seveda je pa treba podpogoje vzpostaviti, uredit vodenje SŽ, ker to, kar imamo danes, ne vodi nikamor," je dejal.

Blejec jih je namreč po nekaj mesecih povsem razočaral in želijo njegovo zamenjavo, čeprav so ga v nadzornem svetu podprli: "Tudi mi smo ga podprli, je pa res, da tiščati glavo v pesek in si ne priznati napake nima smisla in jo je bolje čim prej priznati in rešiti," je povedal Berdajs in dodal, da bo na naslednji seji nadzornega sveta predlagal odstavitev Blejca.

"Na SŽ sem prišel, da naredim poslovni preobrat"
"Jaz se ne obremenjujem s tem, jaz sem prišel na SŽ, da naredim poslovni preobrat," pa pravi generalni direktor. Lani so imeli okoli 11 milijonov izgube, po varčevalnih ukrepih bi letos poslovali pozitivno: "Že sama beseda preobrat pomeni, da teh dolgoletnih izgub na železnicah ne bo več."

Nadzorniki se bodo sestali konec marca. Takrat bo že bolj jasno, ali bo prej pod streho načrt ali pa bodo pritrdili zaposlenim in prej obravnavali predlog za menjavo vodstva.