torek, 12. april 2011

Več mrtvih v eksploziji na podzemni železnici v Minsku



Na eni od osrednjih postaj podzemne železnice v Minsku je v ponedeljek popoldne odjeknila močna eksplozija. Ubitih je bilo več kot deset ljudi.

Po zadnjih podatkih naj bi umrlo najmanj 11 ljudi, 126 pa je ranjenih, od tega 22 huje, so sporočili z beloruskega ministrstva za zdravje. Namestnik glavnega beloruskega tožilca Andrej Šved je dejal, da je šlo za teroristično dejanje, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pa ne izključuje možnosti, da so napad organizirali "od zunaj", a je "treba pogledati tudi doma". Vodjo obveščevalne službe KGB je predsednik osebno pooblastil, naj vodi preiskavo in najde storilce.

Eksplozija naj bi odjeknila na postaji Oktjabrska v središču beloruske prestolnice - v bližini glavnega urada beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Po poročanju agencije AFP se je temen dim vil z vhoda v postajo, več 10 ljudi pa je prekritih s koščki ometa omamljenih blodilo s postaje.

Od decembra lani v državi naraščajo politični nemiri. Takrat je zaradi spornih predsedniških volitev protestiralo na tisoče ljuid, oblasti pa so med nasilnim zatrtjem protestov prijele več kot 700 ljudi. Lukašenko je, tudi zaradi zatiranja opozicijr, pogosto deležen tudi kritik Zahoda. Brani se z napadi na sile iz tujine, ki jih obtožuje, da skušajo destabilizirati državo.