četrtek, 14. april 2011

Eno od ultimativnih sanjskih potovanj: vožnja s transsibirsko železnico



Razteza se prek 9.258 kilometrov železniških tirov in čez dve celini. Transsibirska železnica je potovanje življenja. Vprašanje ostaja le, kako ga speljati na prav način.

Več kot 100 let transsibirska železnica že buri domišljijo popotnikov; epsko potovanje v eno najbolj odročnih pokrajin sveta, čez gozdove iglavcev, tradicionalne vasice in prostrane stepe. Iz Moskve lahko opravite celotno pot do Japonskega morja na en mah (v šestih dneh, dveh urah in osmih minutah), a večji užitek je razbitje potovanja na posamezne etape.

Preden kupite vozovnico, je dobro, da imate neko okvirno idejo postankov, ki bi jih želeli opraviti med potjo. Žal se ne da kupiti premičnih kart, le take s točno določenimi točkami. V pomoč pri načrtovanju so vam lahko tudi videosponetki: Google in Ruske železnice so namreč nedavno predstavili vrsto videov, ki prikazujejo vsako minuto transsibirske trase (google.ru/transsiberianvideo).

Tegobe ruskih potovanj
Kakršen koli vaš itinerarij že bo, večina potnikov začne potovanje v Moskvi na tamkajšnji glavni postaji Jaroslavski. Tam lahko osebno kupite vozovnice ali pa jih rezervirate na spletnih straneh kot bilet.ru/eng ali russianrail.com. Če bi radi rezervirali sedeže bolj vnaprej, se boste morali obrniti na potovalno agencijo, ki vam bo zaračunala dodatne pristojbine, kar vas bo prišlo vsaj 15 odstotkov dražje. Sicer pa računajte najmanj 1.000 evrov za vozovnico.

Mnoge potnike preseneti, da so vsi znaki za vlak pisani v cirilici. A letos so se pri Ruskih železnicah odločili navigacijo malce olajšati, saj bodo postaje nadgradili s posebnimi zasloni z urniki. Do takrat pa načrtujte vnaprej: Ko kupujete vozovnice, je najbolje, da prodajalcu predate pisno prošnjo, da bi se izognili zmedi.

Ne glede na to, katero vozovnico kupite, se večina odloči za drugi razred, ne za prvega, saj je ta lahko še enkrat dražji. V kupejih je prostora za štiri potnike na ločenih ležiščih. Sicer ne ponujajo zasebnosti kupejev z dvojnimi ležišči kot v prvem razredu, boste pa spoznali sopotnike, kar je navsezadnje tudi čar potovanj.