sreda, 6. oktober 2010

Železnice z izgubo



Slovenske železnice so v prvih osmih mesecih ustvarile 3,7 milijona evrov izgube iz poslovanja. To je občutno bolje od načrtov, saj so železnice za to obdobje načrtovale 16 milijonov evrov izgube iz poslovanja, je povedal generalni direktor družbe Goran Brankovič, ki je na čelu železnic dobro leto.

Poslovanje Slovenskih železnic se izboljšuje. Brankovič priznava, da je boljše poslovanje tudi posledica dogovora pri plačah, toda, kot poudarja, je poslovanje boljše na vseh segmentih. Denarni tok iz poslovanja je v osemmesečju znašal 19,2 milijona evrov, načrtovali so ga v višini slabih sedem milijonov evrov.

Po ocenah bodo Slovenske železnice tudi konec septembra kapitalsko ustrezne. Kot pravi Brankovič, se je dinamika rasti zdaj sicer nekoliko ustavila oziroma je skladna z načrtom, je pa bila rast od marca do julija, avgusta letos večja od pričakovane.

Železnice trenutno zaposlujejo 7403 ljudi; v začetku leta je ta številka znašala 7728, cilj pa je do konca leta število zaposlenih zmanjšati na 6974. "Naš cilj je do leta 2012 imeti 6500 zaposlenih," je pojasnil Brankovič.

Stavke dela javnega sektorja generalni direktor Slovenskih železnic ne podpira; upa in meni, da vlada pred sindikati ne bo klonila in jo pri tej odločenosti podpira. "Če bo vlada klonila, se bo vsul plaz," je poudaril.

Sicer pa Brankovič meni, da bi v javnem sektorju lahko zmogli toliko samorefleksije, da se kljub pravicam in danim obljubam na sicer legitimne zahteve najde način za prekinitev stavke. Sprašuje se tudi, kje se bo to končalo. "Kot da nekateri slepi in gluhi hodijo po svetu ter ne vidijo in ne slišijo, kaj se dogaja okoli njih. To je neverjetno," je še dejal.