četrtek, 14. oktober 2010

Stavka v Franciji se nadaljuje v zmanjšanjem obsegu


V Franciji se danes že drugi dan nadaljuje splošna stavka v protest proti pokojninski reformi. Največje težave so v prometu, saj so se za nadaljevanje stavke odločili zaposleni na železnici. V nekaterih drugih sektorjih pa bodo danes za razliko od torka vendarle delali
Tudi v torek so bile največje težave v prometu, saj so odpovedali številne letalske polete, na železnicah pa so vozili le redki vlaki. Zaradi stavke je bil v torek zaprt tudi Eifflov stolp v Parizu, v mnogih šolah pa je odpadel pouk.

Proti vladni reformi pokojninskega sistema je po podatkih policije protestiralo več kot milijon ljudi, medtem ko sindikati trdijo, da je bilo protestnikov tri milijone in pol.

Medtem ko so v nekaterih sektorjih stavkali le v torek, pa so se nekaterih sindikati odločili za nadaljevanje stavke, tako da se bo ta lahko vlekla več dni ali tednov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sindikati zahtevajo odpoved reformi, ki bo upokojitveno starost v Franciji s sedanjih 60 dvignila na 62 let. Spodnji dom parlamenta je sicer reformo že potrdil, v senatu pa o njej razpravljajo te dni. Je pa tudi že senat potrdil zvišanje upokojitvene starosti za dve leti.