sreda, 13. oktober 2010

UKRAJINA; Kljub opozorilom zapeljal naravnost pred vlak?



Število žrtev tragične prometne nesreče na vzhodu Ukrajine se je povzpelo že na 43, bojijo pa se, da jih bo še več. Na zavarovanem železniškem prehodu sta trčila avtobus in vlak.

Iz Ukrajine poročajo o hudi prometni nesreči. Trčila sta avtobus, na katerem je bilo nekaj več kot 50 potnikov, in tovorni vlak. 43 ljudi je mrtvih, med njimi trije otroci, stari med sedem in 15 let. Devet je ranjenih, večina od njih huje, zato se bojijo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo.

Nesreča se je zgodila ob 9. uri zjutraj po lokalnem času na železniškem prehodu v bližini mesta Marhanets v regiji Dnipropetrovsk. Lokomotiva tovornega vozila je trčila v avtobus in ga pred seboj potiskala še okoli 30 metrov.

Vse kaže na to, da je voznik avtobusa pri prečkanju proge spregledal utripajoče luči, ki so opozarjale na bližajoči se vlak. Ukrajinski minister za promet Kostjantin Jefimenko je celo dejal, da so potniki voznika – ta je v nesreči umrl – opozarjali na signale, a jih ni poslušal. Še več, avtobus naj bi najprej ustavil in izstopil iz njega, nato pa naj bi se vrnil za volan in zapeljal naravnost pred vlak, Jefimenkove besede povzema tiskovna agencija

Kot je povedal predstavnik notranjega ministrstva, točne okoliščine nesreče še preverjajo, zaenkrat so le potrdili, da je bila vidljivost dobra in da so zvočni signali, ki opozarjajo na bližajoči se vlak, delovali. Oblasti so uvedle preiskavo o vzrokih nesreče.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je pristojnim za transport naložil, da morajo na vseh železniških križiščih dodatno namestiti avtomatske zapornice. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki si je ogledal prizorišče nesreče in poškodovane obiskal v bolnišnici, pa je napovedal, da bodo odslej zahtevali ostrejše pogoje za pridobitev vozniškega dovoljenja za voznika avtobusa, s posebnim poudarkom na preverjanju psihofizičnih sposobnosti bodočih voznikov. Za sredo pa je razglasil dan žalovanja.