četrtek, 1. julij 2021

[Galerija/Gallery] 24.junij.2021 iz prometa poslavljata zadnji "Gomulki"

Po skoraj 6-tih desetletjih se 24.junij.2021 iz prometa poslavljata zadnji "Gomulki" in dajeta mesto novim vlakom "Gomulke", hvala za nešteto lepih voženj! Ste nepozabne
Prva »Gomulka« je v Slovenijo pripeljala junija leta 1964, ko je Poljska uradno “posodila” vlak za poskusno uporabo. Decembra istega leta pa so že začele voziti tudi v rednem prometu na relaciji Ljubljana – Jesenice. Za tiste čase je zamenjava parne vleke z elektromotorniki pomenila izjemen napredek, saj se je potovanje od Ljubljane do Jesenic skrajšalo z več kot ure in pol na dobro uro. Garniture, ki so dobile ime po nekdanjem poljskem voditelju Władysławu Gomułki, so bile izdelane v 60. in 70. letih prejšnjega tisočletja v poljski tovarni Pafawag v Wrocławu.
Gomulke tako odhajajo v zaslužen pokoj, njene poti pa "prevzemajo" novi sodobni Stadlerjevi potniški vlaki. Do konca leta 2022 bo po tirih Slovenskih železnic zapeljalo 52 novih vlakov, od tega 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelmotornih vlakov.
Gomulke so in bodo ostale nepozabni del naše zgodovine...