četrtek, 22. julij 2021

[CZ-PL] Čehi potrjujejo začetek povezave Gdynia-Praha Hlavni Nadraži- Gdynia

 Češko ministrstvo za promet je potrdilo načrte za začetek vlaka, ki bo povezal Prago s poljsko obalo od decembra 2023, je zapisal portal zdopravy.cz. Podobne načrte ima tudi zasebni operater RegioJet, vendar hitrejši.



Češko ministrstvo za promet je objavilo obvestilo o evropski platformi za nabavo za prenos povezav na koridorju Praga - Vroclav - Gdinja na operaterja České dráhy. O tej poti se govori že od lanskega leta, Železniška tržnica je prva o njej pisala tukaj.

Te podatke je potrdil tudi PKP Intercity, ki naj bi bil poljski partner projekta. Vlak bi vozil iz Prage v Gdynijo skozi Pardubice, Usti nad Orlicą, Lichkov, Kłodzko, Wrocław, Leszno, Poznań in Bydgoszcz. - Priprava nove linije R32 poteka po načrtih. Objavljeno je bilo predhodno obvestilo, v katerem obveščamo o predaji te proge operaterju České dráhy. Tečaji naj bi se začeli decembra 2023 - je dejal tiskovni predstavnik češkega ministrstva za promet, ki ga citira zdopravy.cz.

Vendar je možno, da se bo povezava začela prej. Verjetno bodo na vrsto prišli sodobni vagoni Viaggio , ki so na Poljskem v postopku certificiranja. Vlake bodo vozile češke lokomotive Siemens Vectron.

RegioJet spremlja tudi to pot, o kateri smo pisali tukaj.  V poljsko Baltsko morje bi rad odpotoval še hitreje kot državni češki prevoznik.