petek, 5. marec 2021

[SLO-SŽ] Dve ponudbi za gradnjo kraškega dela drugega tira

 Za kraški del gradbenih del za drugi tir med Divačo in Koprom sta konzorcija pod vodstvom avstrijskega Strabaga in domačega gradbinca Kolektor CPG oddala ponudbi v višini nekaj manj kot 463,5 milijona evrov in nekaj nad 403,6 milijona evrov.



Rok za oddajo finančnih ponudb za glavna gradbena dela na odseku med Divačo in Črnim Kalom se je iztekel ob 10. uri.


Iz družbe 2TDK so sporočili, da sta bili oddani ponudbi Strabaga v sodelovanju z nemškim podjetjem Ed Züblin in turško družbo Gülermak Agir ter Kolektorja CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin.

Prvi konzorcij je ponudil ceno 463.486.619,28 evra, drugi pa 403.613.361,12 evra. Ponujeni ceni sta brez DDV-ja. Limitirana vrednost za odsek je 472 milijonov evrov, zato sta ponudbi veljavni.

2TDK bo zdaj izvedel preveritev ponudb in postopek nadaljeval skladno z zakonom o javnem naročanju. V družbi ocenjujejo, da je ponudbe mogoče pregledati v roku 10 dni.

2TDK je sicer usposobljenost za sodelovanje v drugi fazi javnih naročil za gradbena dela na odsekih nove železniške povezave med Divačo in Črnim Kalom ter med Črnim Kalom in Koprom poleg omenjenima konzorcijema priznal še turškemu Cengizu, ki v Sloveniji že gradi drugo cev karavanškega predora.

Za drugi, primorski odsek drugega tira, torej med Črnim Kalom in Koprom je podaljšani rok za oddajo ponudb 8. marec. Državna revizijska komisija mora namreč še odločiti o revizijskem zahtevku Gorenjske gradbene družbe na izbor usposobljenih izvajalcev za ta odsek. Ta teden je komisija že zavrnila revizijski zahtevek tega podjetja, ki se nanaša na del med Divačo in Črnim Kalom.