ponedeljek, 29. marec 2021

[SK-A-SLO-HR/EuroNight] Nočni turistični vlak od Bratislave do Splita bo peljal tudi skozi Slovenijo

 Možnosti prevoza avtomobilov in motociklov v Sloveniji ne bo

Od sredine junija bo Bratislavo, Dunaj in Split povezoval nočni turistični vlak EuroNight, ki se bo ustavil tudi v Sloveniji. Povratna vozovnica iz Bratislave bo stala nekaj manj kot 60 evrov, vozovnice za sedeže in spalne vagone pa so že v prodaji.



Prvi EuroNight vlak bo iz Bratislave odpeljal 18. junija nekaj pred 16. uro, prihod v Split pa je napovedan naslednji dan, malce pred 10. uro. Nočni turistični vlak se bo po načrtih v poznih večernih urah ustavil tudi v Mariboru, Celju, Sevnici in Dobovi.

Do sredine septembra bo vlak iz Bratislave peljal dvakrat tedensko – ob torkih in petkih, v nasprotni smeri pa ob sredah in sobotah. EuroNight bo ponujal možnost prevoza avtomobilov in motociklov. To bo sicer možno le na postajah v Bratislavi, Splitu in na Dunaju, na slovenskih postajah te izbire ne bo.


Nova povezava naj bi okrepila obisk avstrijskih gostov v Dalmaciji

Povratna vozovnica iz Bratislave bo stala nekaj manj kot 60 evrov, vozovnice za sedeže in spalne vagone pa so že v prodaji. Avstrijske železnice ponujajo tudi turistične aranžmaje – poleg vozovnice naj bi lahko poskrbele za tedensko namestitev v apartmajih v središču Splita, potniki z Dunaja pa bodo za to morali odšteti 331 evrov.

Branimir Tončinić, direktor predstavništva hrvaške turistične skupnosti v Avstriji, pričakuje, da bodo z novo železniško povezavo okrepili predvsem obiske avstrijskih gostov v Dalmaciji. Pokazalo se je namreč, da turisti iz Avstrije poletne počitnice večinoma preživljajo v hrvaški Istri, Zadru in na Kvarnerju. Poudaril pa je, da je Hrvaška tako druga najbolj zaželena destinacija za Avstrijce.

Prejšnji mesec je tudi češko podjetje Regiojet potrdilo, da bo s Hrvaško tudi letos vzpostavilo sezonsko železniško povezavo. Potem ko so lani povezali Prago in Reko, bodo letos dodali tudi vlake za Split. Prvi vlak bo iz Prage odpeljal 28. maja, a ta v letošnjem letu ne bo peljal skozi Slovenijo.