sreda, 24. marec 2021

[PL-PKP IC] Novo vagon vlak , max 200 km/h za notranji in mednarodni promet

 Karoserije prvih vagonov, ki jih je za PKP Intercity izdelal FPS - H. Cegielski, so že pripravljene za sestavljanje vozičkov in notranjosti. Naročilo za 81 sodobnih vozil bo izvedeno z rahlo zamudo.



V Poznanju, v bližini tovarniških hal Cegielski, že vidite skoraj pripravljene, čeprav še vedno brez podstavnih vozičkov (dobili bodo 25AN podstavnih vozičkov, prilagojenih hitrosti 200 km / h), vagone iz naročila za 81 vozil. Na fotografijah prikazane škatle so tipa 175 A-10 in v njih ni prostora. Kdaj jih bomo videli na tirih?
- Zaradi pandemije (COVID-19) je PKP Intercity februarja 2021 podpisal aneks s FPS - H. Cegielski, s katerim je rok dobave novih vagonov podaljšan za 3 mesece. Dobave prvih proizvedenih vagonov pričakujemo novembra, je zapisala Agnieszka Serbeńska iz tiskovne službe PKP Intercity. Dodaja, da je izvajalec po terminskem načrtu začel s proizvodnjo vagonov drugega razreda. - Potek del redno spremlja PKP Intercity. Izvajalec ne poroča o grožnjah za izvajanje pogodbe - pojasnjuje zastopnik prevoznika.

Eno naročilo - veliko vrst avtomobilov

O razpisu za dostavo novih vagonov, ki lahko vozijo s hitrostjo 200 km / h, je PKP Intercity odločil novembra 2017. Najprej je bilo naročenih 55 vozil, maja 2019 pa je bilo odločeno, da se možnosti uresničijo še za 26. Skupno bo družba ponudila 81 novih kočij v znesku 697,3 milijona PLN. Če ta znesek razdelimo na 81, se izkaže, da je cena enega predmeta 8,6 milijona PLN bruto, čeprav imajo seveda različne različice vagonov različne vrednosti.

V okviru osnovnega naročila (55 enot) bo Cegielski dostavljal kočije različnih vrst: 5 prvorazrednih predelnih avtomobilov, 18 drugorazrednih nesedežnih avtomobilov, 18 drugorazrednih avtomobilov brez predalov, 7 drugorazrednih kupeji s prostori za kolesa in 7 drugorazrednih vagonov s prostori za uporabnike invalidskih vozičkov, opremljenih z dvigali.

V okviru naročila, opravljenega po opciji desno (26 avtomobilov), bo PKP Intercity prejel 2-razredni prvorazredni, 9 drugorazredni predel, 9 drugorazredni ne-prekat, 3 drugorazredni ne-prekat z mesti za kolesa in 3 drugorazredne predelne kočije, od katerih bo vsaka prilagojena prevozu invalidov.
Vagoni za ekspresne vlake

Vagoni bodo sestavljeni iz nacionalnih vlakov EIC, ki vozijo po naslednjih progah:

  • Varšava - Krakov,
  • Zakopane - Gdynia,
  • Kołobrzeg / Gdynia - Bielsko-Biała,
  • Kołobrzeg / Gdynia - Varšava.
  • Varšava - Zielona Góra - Varšava
  • Varšava - Szczecin - Varšava
Po pridobitvi odobritve za tuji promet bomo vagone videli tudi v naslednjih mednarodnih poročilih:

  • Varšava - Berlin - Varšava
  • Gdinja - Berlin - Gdinja
  • Krakov - Berlin - Krakov
  • Gdynia / Varšava - Dunaj - Varšava / Gdynia.
V skladu s prvotno pogodbo iz leta 2017 naj bi vseh 81 novih vagonov izvedli v 48 mesecih od datuma podpisa pogodbe. Zato bi jih morala PKP Intercity zbrati do februarja 2022. Po 24 mesecih od datuma prejema vagonov mora H. Cegielski - FPS opraviti preglede na tretji ravni vzdrževanja vsakega od njih.