ponedeljek, 1. marec 2021

[SLO-SŽ] 2,9 milijona evrov čistega dobička Slovenskih železnic

Prihodki so se lani ustavili pri 540,7 milijona evrov




Slovenske železnice so na ravni skupine lani ustvarile 2,9 milijona evrov čistega dobička, potem ko se je leta 2019 ta ustavil pri 35 milijonih evrov. Poslovni rezultat je bil nižji predvsem zaradi izplačanih odpravnin.

Prihodki so se lani ustavili pri 540,7 milijona evrov, leto prej pa so dosegli nekaj več kot 600 milijonov evrov.

Poslovni rezultat je bil lani nižji predvsem zaradi izplačanih odpravnin v okviru programa presežnih delavcev. Za odpravnine so lani odšteli 36 milijonov evrov, na SŽ-ju ocenjujejo, da bodo zanje skupaj namenili 52 milijonov evrov.

Zadolženost skupine SŽ se je leta 2020 glede na leto 2019 povečala za 19 milijonov evrov.

Vstop strateškega partnerja v SŽ-Tovorni promet

Eden večjih poslov, v katerega so lani vstopile SŽ, je strateško partnerstvo s češkim EP Holdingom na področju logistike in tovornega prometa. Na SŽ po težkem lanskem poslovnem letu za SŽ-Tovorni promet, ki so ga, kot so zapisali, zaznamovali tako recesijska gibanja kot negativni vplivi pandemije, letos pričakujejo ponovno rast količin prepeljanega blaga, kot tudi pozitiven rezultat iz poslovanja.

Zaradi omejene količine tovora na domačem trgu in za izboljšanje storitev se nameravajo Slovenske železnice po njihovih navedbah letos pospešeno usmerjati k potrebam kupcev ter krepiti trženjske dejavnosti in razvijati nove produkte.