ponedeljek, 28. avgust 2017

[ SLO - SŽ / Maribor] Kljub prepovedi v Mariboru vse več peščev kar preko železniškega mostu

V Mariboru se vse pogosteje dogaja, da pešci hodijo ob tirih čez most, s čimer si močno skrajšajo pot med glavno avtobusno in železniško postajo ter nakupovalnim središčem Europark.

Kljub prepovedi številni pešci prehajajo čez mariborski železniški most, kar je zelo nevarno početje. V Slovenskih železnicah so postavili dodatne opozorilne table, o morebitni ureditvi varnega prehoda pa ne razmišljajo.
“Gibanje na železniškem območju zunaj območij, ki so namenjena za potnike, je smrtno nevarno in prepovedano v skladu z zakonom o varnosti v železniškem prometu, vsaka kršitev pa se obravnava in sankcionira,” pravijo v Slovenskih železnicah.
“Na Slovenskih železnicah vztrajno ponavljamo in prosimo vse udeležence v prometu, da pri prečkanju proge spoštujejo prometne predpise ter prometne znake in signalizacijo. Hoditi ob progi ali neposredno ob njej, prečkati progo na neoznačenih mestih, voziti mimo zapornic, ki se ravno spuščajo ali celo obvoziti polzapornice, je izjemno nevarno in tudi strogo prepovedano.”


Skrajšanje poti med postajo in Europarkom

A opozorila očitno ne zaležejo, saj se v Mariboru pogosto dogaja, da pešci hodijo ob tirih čez most, s čimer si močno skrajšajo pot med glavno avtobusno in železniško postajo ter nakupovalnim središčem Europark. Nevaren je že vzpon po robu cestnega podvoza na most, saj tu ni utrjene poti ali ograje, ki bi zaščitila pešca ob morebitnem padcu.
“Krilni zidovi nadvoza in brežina niso namenjeni hoji in dostopu do železniške proge in mostu. Na mostu se lahko gibajo samo pooblaščeni delavci Slovenskih železnic. Razdalja med osjo skrajnega tira in stebrom ograje je 2,5 metra. Med vlakom, ki pelje čez most, in ograjo mostu je le približno 90 centimetrov prostora,” opozarjajo na železnicah.

Prihodnje leto prenova železniške postaje

Ob tem dodajajo, da je naslednje leto predvidena prenova mariborske železniške postaje. “V njenem sklopu bomo od mostu do perona 1 na postaji po vsej dolžini postavili protihrupno ograjo. Tako ne bo več mogoče dostopati do mostu z levega brega Drave,” so pojasnili. “Hkrati smo obnovili in namestili dodatne table, s katerimi opozarjamo na prepoved prehoda.”
Na nevarnost takšnih prehodov, ki se k sreči doslej še niso tragično končali, opozarjajo tudi v Policijski upravi Maribor. “Poudarjamo, da je vsaka hoja po železniških tirih prepovedana in smrtno nevarna. Še posebej nevarno pa je zadrževanje na tirih. Zavedati se je treba, da se vlak ne more ustaviti v trenutku, ampak potrebuje za zaustavitev tudi več sto metrov,” pravijo.


Nevarno početje tudi v drugih krajih

V preteklosti je bil sicer načrtovan nov most za pešce med levim bregom Drave in Europarkom na lokaciji med železniškim in Titovim mostom, a zaradi pomanjkanja denarja ni bil zgrajen. Kot pravijo na mariborski občini, so glede teh prehodov podali že več pobud na Slovenske železnice, zadeva je bila kot problematična izpostavljena tudi na sejah mestnega sveta, “vendar se do danes ni zgodilo praktično nič”.
Kot kaže, imajo s tem težave tudi v drugih krajih. Junija so policisti zasačili dva mladoletnika, ki sta hodila po tirih železniškega mostu na Ptuju in se fotografirala. O njunem početju so obvestili njuna zakonita zastopnika, zoper njiju pa podali predlog drugemu prekrškovnemu organu zaradi kršitve zakona o varnosti v železniškem prometu, so povedali na mariborski policijski upravi.