ponedeljek, 14. avgust 2017

[ CZ - ČD ] Čeških železnic ni uspelo najeti lokomotive Taurus. Protimonopolni organ preklical milijon dolarjev globe

Urad za varstvo konkurence (OPC) razveljavilo globe v višini 1,2 milijona kron za češke železnice za najem Taurus lokomotive avstrijskih zveznih železnic. Globa je bila prvotno v najem brez razpisa v letih 2010 do 2013. Urad vendar sodišča branil podoben primer v zvezi s najem v letu 2014, ki je bil prvotno naložila globo v višini enega milijona. Tudi v prejšnjem primeru, tako da je sedaj potrdil mnenje sodišča, je razvidno iz spletne strani urada. Odločitev je dokončna.



Okrožno sodišče v Brnu je lani odločilo, da zakon ni kršil češke železnice in le izpolnitev obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnih sporazumov o obmejnem prometu. Sodišče je tako zavrnilo trditev urada, v katerem je pisalo, da so železnice storila prekršek, ki niso najeti lokomotive v katerem koli od vrste postopkov javnega naročanja.

Železnice so oviralo dejstvo, da je standard sodelovanje z nacionalnim prevoznikom sosednje države in tako imenovane uspešnosti Izravnavo, ki je običajna v sodelovanju z drugimi sosednjimi državami. Po mnenju sodnika Okrožnega sodišča v Brnu Davida Rause se ne šteje za zakup lokomotiv ali stanja, v katerem del pogodbe izpolnjujejo finančno.

Po češki Železnice uspelo pri Okrožnem sodišču v Brnu, je zahteval urad za svoje pozicije v podobnem primeru, ki vključuje globo v višini 1,2 milijona kron sam ponovno pregledajo. Urad potrdilo državno podjetje in druge denarne kazni dokončno odpovedan.
Čeških železnic od leta 2009 do leta 2012 vsako leto sklene z Österreichische Bundesbahnen pogodbe za najem lokomotive Taurus. sam lahko nosite osebno Railjet na mednarodnih progah med Pragi, na Dunaju in v Gradcu.
Prvi na Češkem potegnil iz leta 2014. V preteklih letih takih vozil avstrijska lokomotive standardni komplet EuroCity vlaki med češčino in Avstrijo.