ponedeljek, 26. oktober 2015

[ SLO - SŽ ] SŽ , ne glede na aktualne razmere z begunci, zagotavljamo vsakodnevne mednarodne železniške povezave

S Hrvaško  je prekinjen neposredni mednarodni železniški potniški promet, organiziran je nadomestni avtobusni prevoz:

- v Zagreb se zapeljete z vlakom  do Brežic, kjer prestopite na avtobus do železniške postaje Zagreb in enako tudi nazaj,
- proti Reki je v obeh smereh organiziran nadomestni avtobusni prevoz,
 -proti Pulju potujete z vlakom do postaje Podgorje,  naprej do Buzeta (Hrvaška) z nadomestnim avtobusom, enako v obratni smeri,
 -nadomestni avtobusni prevoz je organiziran tudi od postaje Rogatec do Djurmanca (Hrvaška) in od Ormoža do Čakovca (Hrvaška).
 Proti Srbiji potujete z dnevnim vlakom do Brežic in naprej do Zagreba z nadomestnim avtobusom, od Zagreba naprej je zagotovljena povezava z vlakom, enako tudi nazaj.
Proti Avstriji  so povezave v obeh smereh brez ovir preko Jesenic v smeri Beljak/Villach, Salzburg, Innsbruck, Feldkirch in  nazaj, prav tako preko Maribora do Gradca in Dunaja, s povezavami naprej za Poljsko in Češko.  Zaradi beguncev na železniški progi je občasno prekinjen železniški promet med Mariborom in Šentiljem, v teh primerih je organiziran nadomestni avtobusni promet.

Za potovanje proti Češki (Praga) in naprej lahko potniki uporabite transfer GoOpti do Gradca in naprej s hitrim vlakom RailJet.

Proti Nemčiji in naprej  lahko potujete preko Salzburga, kjer so povezave z regionalnimi vlaki prevoznik Meridan (veljajo tudi mednarodne vozovnice) proti Muenchnu in naprej (tudi v obratni smeri).
Za potovanje v Švico in nazaj ni ovir,  nočni vlak Ljubljana - Zurich - Ljubljana vozi redno vsak da, vozovnica  stane že od 29 EUR naprej.
Proti Madžarski je zagotovljena dnevna povezava v obeh smereh z IC vlakom - Citadella, Ljubljana - Celje - Murska Sobota - Vestzprem - Budimpešta ter nazaj.
Za potovanja po Italiji lahko v Sloveniji kupite vozovnice za hitre vlake LaFrecce iz Trsta proti Milanu, Firencam in Rimu. Do Trsta je organizirana tudi posebna ponudba prevoza v sodelovanju s podjetjem GoOpti.
V prodaji so tudi vozovnice za vse druge železniške prevoze po Evropi tudi v primeru uporabe letala. Priporočamo nakup vozovnice za nadaljevanje poti z vlakom že v Sloveniji!
Več informacij je na voljo na spletni strani Slovenskih železnic in v prodajnih centrih Ljubljana, Celje, Maribor ali drugih mednarodnih blagajnah. Pred potovanjem se seznanite  z aktualnimi razmerami, zaradi morebitnih zamud pri potovanjih, pa se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje.