petek, 30. oktober 2015

[ SLO - SŽ ] SŽ leta 2016: novi vlaki in brezžični internet

V kratkem se bo začel postopek za nakup 25 novih potniških kompozicij, poleg tega pa Slovenske železnice napovedujejo tudi brezžični internet v vseh vlakih



Slovenske železnice bodo v kratkem začele postopek za nakup predvidoma 25 novih potniških vlakov. Zaključek postopka je predviden za prihodnje leto, takrat naj bi tudi prvi vlaki prihajali v Slovenijo. Kolikšen bo strošek, na Železnicah še ne vedo povedati, saj ne vedo, kdo vse se bo na ta javni razpis prijavil in kakšne bodo cene. Zato je tudi številka 25 okvirna.

"Nakup je nujen, saj je vozni park že star," nam je odločitev pojasnil Janez Krivec iz Slovenskih železnic in v nadaljevanju pojasnil, da bodo novi vlaki nadomestili najstarejše kompozicije, ki nosijo tudi letnico 1976.

Železnice pa s tem nakupom ne bodo razveselile samo potnike na točno določeni relaciji, saj bodo predvidoma, tako Krivec, nove kompozicije vozile na vseh progah. No, skoraj vseh. Ker je v načrtu nakup vlakov na električni pogon, je pogoj elektrificirana proga. Elektrificiranega pa je 516 kilometrov železniškega omrežja od 1288 kilometrov celotnega železniškega omrežja.

"Ideja pa je, da bi mogoče kupili celo dvonadstropne vlake," pravi Krivec in pojasnjuje, da bi s tem prepeljali največ ljudi. "Trendi namreč kažejo, da se število potnikov povečuje. Temu mora slediti tudi udobje," dodaja Krivec.

Ravno na tej točki pa se potniki lahko pričakujejo še eno novost: brezžični internet na vseh progah. Ta bo na voljo na vseh vlakih ter na vseh železniških postajah. S tem bodo Železnice potnike razveselile sredi prihodnjega leta. Pogoj za to pa je bila izgradnja GSMR omrežja, kar se je zgodilo v letošnjem letu.

Slovenske železnice so sicer zadnje vlakovne kompozicije kupile leta 2000 in sicer 30 vlakov Siemens Desiro (zgoraj na sliki).