sreda, 15. oktober 2014

[ D - DB ] Nemški strojevodje bodo znova stavkali

Nemški strojevodje zahtevajo pet odstotkov višje plače in za dve uri krajši tedenski delovnik. Ker jih nihče ne usliši, so za danes napovedali stavko, ki naj bi trajala 14 ur. Zajela naj bi tako tovorni kot potniški promet, tako med mesti, kot v mestih.

Sindikat nemških strojevodij GDL, ki zahteva višje plače in krajši delovnik, je za danes napovedal novo stavko, ker ni dobil nove ponudbe s strani Deutsche Bahn.
Stavka se bo začela ob 14. uri, trajala pa naj bi 14 ur. Potniki v nemškem železniškem prometu morajo tako v tem času računati na težave.
Stavka bo zajela tako tovorni kot potniški promet, tako med mesti, kot v mestih. Pričakovati je odpovedi vlakov in dolge zamude, težave v železniškem prometu pa se bodo najverjetneje nadaljevale tudi po tem, ko se bo stavka v četrtek ob 4. uri zjutraj končala.


Strojevodje med drugim zahtevajo pet odstotkov višje plače in za dve uri krajši tedenski delovnik. Pogajanja pa so bila doslej neuspešna iz drugega razloga: GDL želi zastopati tudi presežne delavce, ki jih bodo nemške železnice odpustile. Pri tem tekmuje z večjim sindikatom EVG.
V Deutsche Bahn so vnovično stavko že označili za nerazumljivo, češ da bi se morali pogajati, ne pa stavkati.