ponedeljek, 20. oktober 2014

[ SLO - SŽ ] Prvi železničar Dušan Mes, ambasador korporativne integritete

Predstavniki uglednih slovenskih gospodarskih družb so se 14. oktobra srečali naVrhu slovenskega gospodarstva, ki je potekal na Brdu pri Kranju. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in več drugih vodilnih slovenskih menedžerjev je s slavnostnim podpisom Slovenskih smernic korporativne integritete pristopilo v krog ambasadorjev korporativne integritete. Ambasadorji so s podpisom izpostavili velik pomen etike za uspeh podjetij in gospodarstva in se zavezali, da bodo dogovorjene smernice z energijo še naprej udejanjali v podjetjih, ki jih vodijo.
Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic je ob tem dejal: »Vedno, ko se odločam za sodelovanje s potencialnimi poslovnimi partnerji, poleg poslovnih in finančnih kazalcev, veliko pozornost namenim tudi moralnim temeljem iz katerih podjetje izhaja. Ustvarjati dobre poslovne rezultate je dolgoročen proces in popolnoma jasno je, da se neetično poslovanje na dolgi rok ne obnese, se ga kmalu razkrinka in škodi vsem podjetjem v poslovni verigi. Slovenske železnice s svojo ekipo vodimo na transparenten način, popolnoma v skladu z zakonodajo in močno notranjo etiko, ki se je razvijala stoletja dolgo. Širjenje poslovnih praks, ki temeljijo na pravični delovni etiki in trdem delu, je pomembna naloga vseh vodilnih gospodarstvenikov.«
Slovenske železnice med najuglednejšimi podpisniki
Smernice je podpisalo 28 gospodarskih družb: Gorenje, Nova Ljubljanska banka, Lek, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Telekom Slovenije, Slovenske železnice, Intereuropa, Kolektor Group, SKB, Domel Holding, Siemens, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnica Maribor, Luka Koper, ELES, Studio Moderna, RIKO, PricewaterhouseCoopers, Trimo, SID Banka, Elektro Maribor, BTC, InterEnergo, Steklarna Hrastnik, Vzajemna, Elektro Gorenjska in Actual I.T.
Slovenske smernice korporativne integritete
Smernice so sestavili in februarja letos predstavili predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Združenja Manager, Združenja nadzornikov Slovenije in Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Delovna skupina, ki jo je sestavljalo 14 članov iz vseh štirih organizacij, je z delom začela že junija lani. Častno pokroviteljstvo nad pobudo pa je prevzel predsednik države Borut Pahor.
S podpisom smernic korporativne integritete so se podjetja zavezala k spoštovanju in krepitvi korporativne integritete pri svojem poslovanju ter k širjenju zavedanja o pomenu poslovanja v skladu z zakonodajo in etičnimi standardi kot enega izmed temeljnih načel družbeno odgovornega delovanja v gospodarstvu.