petek, 4. marec 2011

Mariborski policisti preverjali varnost na železniških prehodih


Mariborski policisti so v drugi polovici februarja izvajali poostren nadzor cestnega prometa pri prečkanju nivojskih prehodov ceste čez železniško progo. S povečano prisotnostjo policistov v bližini prehodov so preprečevali nepravilna prečkanja, pri tem pa ugotovili 42 kršitev. Največ, kar 32, so jih storili vozniki avtomobilov, šest pa pešci.

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so akcijo "Varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo" izvedli z namenom, da zmanjšajo število prometnih nesreč na nivojskih prehodih, smrtnih primerov in težkih poškodb uporabnikov nivojskih prehodov ter povečajo zavedanje in odgovornost ljudi pri prečkanju železniških prog.

Z aktivnostmi nadzora nivojskih železniških prehodov bodo policisti nadaljevali tudi v prihodnje. Vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo, da so pri prečkanjih še posebej previdni in da upoštevajo prednost vlaka ali drugega tirnega vozila, ki se premika po tirih, pred udeleženci cestnega prometa.

Ob tem posebej opozarjajo, da se mora udeleženec cestnega prometa ustaviti pred prehodom čez železniško progo, ko svetlobni znaki naznanjajo prihod vlaka oz. da se bodo zapornice ali polzapornice začele spuščati ali pa so že spuščene, ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim znakom, na nezavarovanem prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav udeleženec cestnega prometa na to ni posebej opozorjen.