petek, 23. julij 2010

Z vlakom Julijske Alpe v zeleno prihodnosti


Vlak Julijske Alpe je samo kanček prizadevanj, ki jih Slovenija namenja varovanju okolja in ekološkemu pristopu do narave. Gre za skupni projekt Slovenke turistične organizacije (STO), krajev, vključenih v Skupnost Julijske Alpe (Zavod za turizem Bled, lto Bohinj, lto Sotočje Tolmin - Kobarid in lto Kranjska gora), ter Triglavskega narodnega parka in Slovenskih železnic.

Zeleno ni samo na papirjih, ampak tudi v dejanjih - trajnostni zeleni turizem pa je naš izziv in poslanstvo v prihodnosti, so prepričani v Slovenski turistični organizaciji.

Ena od številnih akcij je tudi uvedba vlaka Julijske Alpe, ki vozi vsak petek, soboto, nedeljo in ob praznikih od Ljubljane prek Jesenic do Nove Gorice in nazaj in tako obiskovalcem gora in Triglavskega narodnega parka omogoča povezavo do izhodišča njihovih izletov. Z uporabo vlaka kot prevoznega sredstva je to način, kako lahko vsi skupaj prispevamo k zmanjšanju onesnaženosti in se izognemo kolonam pločevine, ki se vsak konec tedna valijo v alpske doline in pod vznožja gora.

Vlak, katerega osnova je zelena barva, se ponaša tudi s posebnim videzom - kompozicija je poslikana s podobami Bleda, Bohinja, Kranjske gore, doline Soče in Triglava in zato tudi deluje kot nekakšen potujoči turistični pano.

Vlak Julijske Alpe iz Ljubljane odpelje ob 6.50, v Novo Gorico pa pripelje ob 10.22 , nazaj pa iz Nove Gorice odpelje ob 16.15 in v Ljubljano prispe ob 19.47. Ob koncih tedna in praznikih so na voljo tudi cenejše vozovnice, popuste pa lahko uveljavljajo tudi družine in člani planinskih društev.

FOTO; Milan Hribar iz JS