petek, 30. julij 2010

Slovenija, Hrvaška in Srbija kmalu s skupnim železniškim podjetjem


Slovenija, Hrvaška in Srbija so v Beogradu podpisale deklaracijo, s katero so podprle oblikovanje skupnega železniškega podjetja, ki bo državam omogočalo večjo konkurenčnost na tržišču.

Skupno podjetje, ki ga bodo oblikovali v roku enega meseca, bo upravljala Slovenija, ker je edina članica EU-ja. Naloga novega podjetja bo predvsem organizacija transporta in ne zagotavljanje dobička, piše hrvaški časnik Jutarnji.hr.

K sodelovanju bodo povabili tudi Bolgarijo, Turčijo in BiH
Na ministrstvu za promet so v izjavi za javnosti zapisali, da je "skupna izjava podpora ustanovitvi skupnega železniškega podjetja, ki bo skrbelo za razvoj železniškega prometa na skupni osi in ga bodo ustanovila železniška podjetja treh držav ... ter odpravi administrativnih ovir pri carinskih postopkih, saj ti predolgo trajajo."

Cilj skupne izjave bo "večja učinkovitost in konkurenčnost na celotnem X. koridorju", k enakim zavezam pa nameravajo povabiti še Bolgarijo in Turčijo ter Bosno in Hercegovino, ko se bodo v ta namen srečali v Carigradu še letos oktobra.

Vsaka država bi lahko zaslužila 50 milijonov evrov
Deklaracijo so v srbski prestolnici podpisali slovenski minister za promet Patrick Vlačič, hrvaški tajnik ministrstva za promet in infrastrukturo Danijel Mileta ter srbski minister za infrastrukturo Milutin Mrkonjić. Ta je dodal, da na koridorju 10, ki povezuje Ljubljano, Zagreb, Beograd, Dimitrovgrad in Carigrad, vozi 700 vlakov. Medtem po koridorju IV, ki poteka čez Madžarsko, potuje sedem tisoč vlakov.

"Če bomo del teh vlakov pridobili, da se bodo vozili po našem koridorju, bi lahko vsaka država zaslužila do 50 milijonov evrov letno," je dejal Mrkonjić.

Patrick Vlačič je po pisanju portala Dnevnik.hr deklaracijo označil kot zelo pomembno za prihodnost, saj bo poslovno pomenila veliko za vse tri podpisnice. Podjetje za zdaj še nima imena. Ko so novinarji na tiskovni konferenci vprašali, ali se bo podjetje imenovalo 'Železnica Srbov, Hrvatov in Slovencev', je srbski minister z nasmeškom na obrazu odgovoril, da tako ime še ni potrjeno, da pa je natečaj za izbiro zdaj očitno odprt.