sobota, 12. junij 2010

Varno čez tire



V četrtek, 10. junija, so se na križanjih ceste in železnice zgodile tri prometne nesreče, dve žal s smrtnim izidom. Slovenske železnice iskreno obžalujemo nesreče in izgubo dveh življenj.

Kot kaže, so se vse tri nesreče pripetile zaradi neprevidnosti voznikov cestnih vozil. Zato Slovenske železnice vse voznike še enkrat pozivamo, naj ob prečkanju proge vedno spoštujejo prometne predpise ter prometne znake in signalizacijo, nameščeno pred prehodom.

Voznikom svetujemo, da se ob prehodih, ki so označeni s prometnimi znaki, vedno ustavijo. Šele, ko se prepričajo, da lahko varno prečkajo progo, lahko nadaljujejo vožnjo. Pri tem naj upoštevajo, da ima vlak vedno prednost pred cestnim vozilom in naj se ne zanašajo na to, da jih je strojevodja videl prečkati progo. Zavorna pot težkega vlaka je namreč lahko dolga tudi do en kilometer.

Voznikom svetujemo tudi, naj vedno upoštevajo vidne in zvočne signale ob cestnih prehodih. Prečkanje proge je dovoljeno šele, ko se rdeče luči ob prehodu ugasnejo in zvočni signal utihne. Čeprav je vlak že zapeljal čez prehod, namreč lahko na dvotirni progi že čez nekaj sekund pripelje vlak z druge smeri, na kar še vedno opozarjajo vidni in zvočni signali.

Seveda je strogo prepovedana in predvsem nevarna tudi vožnja ali hoja mimo zapornic, ki se ravno spuščajo, ali celo obvoženje polzapornic. Avtomatske zapornice se spustijo oziroma dvignejo, ko vlak prevozi določeno točko na progi. Med spuščanjem zapornic in prihodom vlaka pa pogosto mine manj časa, kot pričakujemo.

Vsi vlaki Slovenskih železnic 24 ur na dan vozijo s prižganimi lučmi, pred problematičnimi odseki proge na prihod vlaka strojevodje opozarjajo z zvočnimi signali, hitrost vlakov pa je na križanjih brez zapornic omejena. Poleg tega v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi SŽ tudi skrbimo za izboljšanje zavarovanje križanj ceste in železnice. Za letos je tako v sklopu vzdrževalnih del v javno korist predvidena vgradnja avtomatskih zapornic na šestih prehodih in celovita obnova enega prehoda. Brez previdnosti udeležencev v cestnem prometu pa tudi ti ukrepi ne bodo dali pravih rezultatov. Zato voznike vseh vrst vozil in pešce še enkrat pozivamo, naj upoštevajo predpise in nam pomagajo skrbeti za varnost cestnega in železniškega prometa.