sreda, 16. junij 2010

Avtomobile vrglo z vlaka





Nekaj po 3. uri je prebivalce avstrijske vasi zbudil močan pok. Po pričevanjih očividcev naj bi iztiril tovorni vlak z naloženimi avtomobili, ki se je ustavil le nekaj metrov pred stanovanjsko hišo.

V avstrijski vasi Braz je nekaj po 3. uri iztiril tovorni vlak s 16 vagoni, na vsakem vagonu pa je bilo od 15 do 20 avtomobilov. Smrtnih žrtev ali huje ranjenih na srečo ni bilo. Strojevodja jo je odnesel z nekaj odrgninami, bil naj bi tudi v šoku.

Človeško krivdo so izključili. Sumijo, da so odpovedale zavore, natančen vzrok nesreče pa bo znan po pregledu črne skrinjice. Avtomobile, ki so ob nesreči popadali z vagonov, so odstranili z žerjavi. Vlak je bil na poti preko Madžarske v Francijo.

Prebivalci ob železniški progi so prestrašeni. Vlak se je namreč ustavil tri metre pred vrati stanovanje hiše, avtomobile pa je pometalo po vrtovih in dvoriščih v naselju. Šest hiš je še vedno brez elektrike.

Do onesnaženja okolja ni prišlo, škodo pa naj bi šteli v milijonih. Močno poškodovana sta bližnji daljnovod in 800 metrov proge. Oviran železniški promet so nadomestili z avtobusnimi prevozi, uničeni so novi avtomobili. Popravila tirov naj bi trajala nekaj dni.