sreda, 9. oktober 2024

[DENMARK] Stadler bo v Lokaltog dostavil do 24 vozil FLIRT Akku

 Lokaltog A / S dekarbonizira svojo floto v regiji Zelandije. Podjetje se je odločilo za nakup baterijskih vlakov FLIRT od Stadlerja, ki omogočajo udobno potovanje brez emisij. So pionirski korak k trajnostni mobilnosti brez emisij na Danskem. Novi vlaki bodo izdelani v tovarni Stadler Polska v Siedlcah in dostavljeni leta 2028.


Pogodba, podpisana v Taastrup na Danskem, vključuje nakup 14 vlakov FLIRT Akku z možnostjo za 10 dodatnih vozil. Vozni park FLIRT Akku za Dansko je najsodobnejša rešitev za vozni park brez emisij, zasnovan za udobno in okolju prijazno potovanje. Vlaki so namenjeni za obratovanje v regiji Zelandije na progah Tølløsebanen in Østbanen, z možnostjo razširitve storitev na progi Lollandsbanen in Odsherredsbanen. Pogodba je bila dodeljena podjetju Stadler po javnem razpisu, ki je bil objavljen novembra 2023.

Zelo smo veseli, da smo našli dobavitelja baterijskih vlakov. Nadomestili bodo vozila IC2, ki so nam dobro služila od leta 1997. Naročeni vlaki so vozila prihodnosti, upamo, da bodo našim potnikom zagotovili udobne pogoje za potovanje še mnogo let," je dejal Lars Wrist-Elkjær, generalni direktor podjetja Lokaltog.

Stadler je vodilni na področju trajnostne mobilnosti in že leta dosledno in odločno razvija alternativne pogonske rešitve. Danes se je naš FLIRT Akku izkazal za zmagovalca še enega razpisa za baterijske vlake, ki poteka v eni od evropskih držav z največjim potencialom za dekarbonizacijo železnic zaradi nizke stopnje elektrifikacije proge. Veseli nas, da Danska naroča naša inovativna vozila in smo ponosni, da lahko podpiramo naše stranke na njihovi poti do trajnostne mobilnosti. Pospešena podnebna kriza samo krepi naše prepričanje, da je prihodnost sodobnega prometa v zeleni tehnologiji," je dodal dr. Ansgar Brockmeyer, podpredsednik marketinga in prodaje pri Stadlerju.

Baterija FLIRT Akku – uspešnica z rekordnimi zmogljivostmi

Stadler ostaja vodilni na trgu v segmentu vozil na baterijski pogon, saj je podjetje že prodalo več kot 350 vozil FLIRT Akku kupcem v Nemčiji, Avstriji, Združenem kraljestvu, na Nizozemskem, pa tudi v Litvi in ZDA.

Najsodobnejše večnamenske enote na baterije lahko delujejo pod voznim vodom in brez njega ter se lahko polnijo med vožnjo in zaviranjem. Standardni doseg vozila je do 100 km, tudi ob koncu načrtovane življenjske dobe baterij.

Stadlerjev FLIRT Akku je prevozil 224 kilometrov v načinu izključno na baterije, s čimer je postavil svetovni rekord za najdaljše potovanje z regionalnim vlakom v načinu brez baterij. Ta dosežek je bil leta 2021 nagrajen z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov.

Vozila na baterije so le ena od Stadlerjevih rešitev na področju pogonov brez emisij. Glede na področje uporabe Stadler svojim strankam ponuja tudi prilagojene rešitve z vodikovim ali hibridnim pogonom.

FLIRT Akku za LokalTog: udobno potovanje brez emisij

FLIRT Akku za Dansko je vozilo z dvema enotama, zasnovano v skladu z zahtevami TSI za osebe z omejeno mobilnostjo, ob upoštevanju potreb potnikov z omejeno mobilnostjo. Nizkonadstropni vhodi olajšajo dostop do ploščadi z nizkih ploščadi, značilnih za dansko infrastrukturo. Vozilo ima široka vrata z avtomatsko raztegljivimi stopnicami in namenske prostore za invalidske vozičke in kolesa. Opremljen je tudi s polavtomatsko rampo, ki je dodatno udobje za uporabnike invalidskih vozičkov. Vozila bodo klimatizirana, na vozilu bo stranišče v skladu s TSI PRM, dostop do omrežja WLAN in sodoben informacijski sistem za potnike.

Naročena vozila bodo izdelana v tovarni Stadler Polska v Siedlcah. Tovarna že izpolnjuje naročilo baterijskih vozil za litovskega prevoznika LTG Link, v preteklih letih pa je hibridna vozila dobavljala prevoznikom Merseytravel in FNM.