petek, 27. september 2024

[EU-InnoTrans 2024] Poročilo InnoTrans 2024

 České dráhy, Siemens Mobility in Škoda Group so 25. septembra javnosti predstavili avtomobile ComfortJet. Prej, ob InnoTransu, je ČD 24. in 25. septembra prvič uporabil grablje ComfortJet na storitvah EC "Berliner". Od nedelje, 29. septembra, bosta dve od teh nevlečnih motornih enot (NMU) diagramirano na progah EC 178/175 in EC 176/177 "Berliner" Praha - Berlin, ki se izvajata v sodelovanju z DB.



Od ponedeljka, 23. septembra 2024, bo ČD začasno namestil tudi enega ComfortJeta na izbranih linijah »Kosičan« Praha – Ostrava – Košice.

ČD je zaenkrat dal v uporabo štiri ComfortJete v začasni osemvagonski ureditvi brez pogonske prikolice in vagon-restavracije. Drugi trenutno prevzeti NMU bodo sedaj služili kot rezerva oziroma se bo na njih nadaljevalo usposabljanje osebja na vozilu in v delavnicah. S prihodom več ComfortJetov se bo njihovo delovanje razširilo na storitve "Vindobona" ​​in "Metropolitan".

Siemens Mobility je to vrsto NMU poimenoval Vectrain, ime, ki je bilo prvič uradno predstavljeno na InnoTrans 2022. Na letošnjem InnoTransu je bil najavljen nov izraz Vectouro za "standardiziran potniški avtobus" kot del Vectraina.