torek, 8. avgust 2023

[IZRAEL] Izrael bi se s hitro železnico povezal s Savdsko Arabijo

 Izrael namerava nameniti 27 milijard evrov za gradnjo hitrega železniškega omrežja, ki bo obrobne dele države povezal z metropolitanskim območjem Tel Aviva, v prihodnosti pa bi lahko sledila še železniška povezava s Savdsko Arabijo.



Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pobudo za posodobitev in širitev železniškega omrežja predstavil na nedeljski seji vlade, kjer je za projekt En Izrael dejal, da bo čas potovanja med središči v državi skrajšal na največ dve uri vožnje z vlakom.

"Moja vizija je, da bo vsak prebivalec lahko prišel v središče in iz njega, od koder koli v državi – v manj kot dveh urah. V večini primerov v eni uri in celo manj. Brez prometnih zastojev, brez onesnaženosti zraka, brez težav s parkiranjem – udobno in varno," je dejal izraelski premier z najdaljšim stažem.

Netanjahujev načrt ni nov, saj je izraelska vlada že leta 2010 podprla več milijard dolarjev vredno pobudo za nacionalno železniško omrežje, a od takrat ni bilo strojeno veliko. Izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je na seji vlade dejal, da bi bila lahko hitra železniška povezava med severom in jugom države zgrajena v naslednjih desetih letih.

"Danes začenjamo projekt En Izrael – povezavo celotne države s hitrim vlakom od Kirjat Šmone do Eilata," je dejal izraelski premier o povezavi med mestoma na skrajnem severu in skrajnem jugu države.

Netanjahu vidi potencial železniškega projekta tudi zunaj meja Izraela. "V prihodnosti bomo lahko prevažali tovor po železnici iz Eilata do pristanišč v Sredozemlju in prav tako bomo lahko z vlakom povezali Izrael s Savdsko Arabijo in Arabskim polotokom," je napovedal izraelski premier. "Tudi za to si prizadevamo," je zatrdil.

Napoved Izraela o gradnji hitrih železnic sledi objavi savdskega načrta z začetka lanskega leta, ko je Riad napovedal podvojitev dolžine svojega železniškega omrežja s postavitvijo novih 8000 kilometrov železniških prog. Ena od novih povezav bi bila tudi med Medino in Halat Amaro na meji z Jordanijo, kar bi oživilo zdaj že dolgo zapuščeno železniško povezavo med Medino in sirsko prestolnico Damask.

Pot do uradnih odnosov še dolga

Napoved morebitne železniške povezave s Savdskim polotokom prihaja po obisku visokih predstavnikov ameriške administracije v Savdski Arabiji prejšnji teden, ko so se pogovarjali o pospešitvi možnosti za vzpostavitev uradnih odnosov med Izraelom in savdsko kraljevino kot del dogovora med Riadom in Washingtonom.

Predsednik odbora za zunanjo politiko in obrambo v knesetu Yuli Edelstein je dejal, da je še prezgodaj govoriti o normalizaciji odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo v bližnji prihodnosti. Kot je opozoril, bi moral Izrael po njegovih besedah plačati visoko cene glede odnosov s Palestinci, da bi lahko prišlo do dogovora s Savdijci.

"Kako naj se lepo izrazim? Obstajajo klavzule, ki so veliko pomembnejše ali bolj problematične od takšnih in drugačnih deklaracij na palestinskih ozemljih," je dejal in ob tem pojasnil, da trenutno večina pogovorov poteka med Američani in Savdijci, in ne z Izraelci. Ko gre za zahteve Riada do Washingtona, so nekatere stvari, s katerimi lahko živimo bolje, in nekatere stvari, s katerimi lahko živimo manj dobro, je še dodal.

Svetovalec za nacionalno varnost izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je v ponedeljek dejal, da je pot do normalizacije odnosov s Savdsko Arabijo "še dolga", medtem ko so člani njegovega skrajnodesnega kabineta izključili popuščanje Palestincem kot del kakršnega koli dogovora. "Lahko rečem, da Izrael ne bo popustil ničemur, kar bi spodkopalo njegovo varnost," je dejal Tzachi Hanegbi.

O vzpostavitvi uradnih odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo se govori, odkar so Savdijci leta 2020 tiho privolili, da njeni zalivski sosedi Združeni arabski emirati in Bahrajn vzpostavita vezi z Izraelom.

Normalizaciji odnosov pa ni naklonjen Iran, ki je letos spomladi po več letih sovražnosti znova vzpostavil diplomatske vezi s Savdsko Arabijo, ki so jo v Teheranu opozorili, da bi lahko vzpostavitev odnosov z Izraelom škodovala miru in stabilnosti v regiji.