sobota, 19. avgust 2023

[ESP/POR-RENFE-CP] Novo vozni red , med Madrid za Porto in Lisbon

 Španski operater Renfe pripravlja svojo namestitev na Portugalskem s tremi mednarodnimi linijami, kot je razkril lainformacion.com .



Prva od teh bi začela obratovati leta 2024, ko bo začela obratovati hitra proga Elvas-Évora, s čezmejno povezavo do tega mesta, ki bi omogočala nadaljevanje do Lizbone z vlaki CP.
Na obzorju leta 2027 namerava španski operater izvajati tri mednarodne storitve s sosednjo državo. Eden od njih bi bil opremljen z vlaki serije 120 in bi povezoval Lizbono s Portom, Vigom, Pontevedro, Santiagom de Compostela in La Coruño. Čeprav bodo storitve začele uporabljati konvencionalno linijo, je cilj uporabiti linijo za visoke hitrosti, ko bo ta začela obratovati.
Drugi naj bi povezal Madrid s Portom prek Medine del Campo in Salamance, za kar bi uporabili vlake serije 130, ki bodo lahko krožili zaradi elektrifikacije med Salamanco in mejo.
Nazadnje si Renfe prizadeva, da bi imel dnevni vlak Madrid-Badajoz-Lizbona opremljen z materialom 730, ki bi lahko vozil v dizelskem načinu, kjer ni elektrifikacije. To bi bila razširitev sedanje Alvia Madrid-Badajoz, ki ji bo čez nekaj mesecev dodana druga dnevna frekvenca. Predvideni čas potovanja med obema nacionalnima prestolnicama bi bil 6 ur.
Za uresničitev teh načrtov bo Renfe vložil približno 15 milijonov evrov v prilagoditev vlakov portugalski infrastrukturi in izvedbo njihove homologacije. Del te prilagoditve vključuje namestitev STM, ki bo omogočil združljivost sistema Convel, nameščenega v portugalski infrastrukturi, in opreme ETCS na vozilu.