ponedeljek, 8. avgust 2022

[SLO-SŽ] Slovenske železnice v nakup novih vlakov, vozili bodo tudi do Maribora

 Ob 52 novih vlakih, ki bodo v celoti dobavljeni v septembru, je objavljeno javno naročilo za nakup 20 novih potniških garnitur.



Slovenske železnice so že pred časom napovedale nakup dodatnih 20 potniških vlakov, s katerimi bodo še modernizirale in dopolnile svoj vozni park. Javno naročilo za nakup 20 novih potniških garnitur je bilo objavljeno 26. julija letos, trenutno pa je, kot smo uspeli izvedeti, v teku zbiranje ponudb“Izhodišče tokratne nabave so dizelmotorne garniture s kapaciteto najmanj 170 sedežev,” so nam sporočili s Slovenskih železnic in dodali, da bo finančna vrednost nakupa znana po zaključenem javnem razpisu. Dobava novih vlakov je sicer predvidena v letih 2024 in 2025“Novih 20 potniških garnitur, za katere je objavljen javni razpis, bo vozilo po vseh regionalnih progah, tudi do Maribora.”

V septembru letos bo dobavljenih vseh 52 novih vlakov

Dodajmo, da pa bodo še zadnji vlaki proizvajalca Stadler, skupno jih je bilo naročenih 52, dobavljeni v letošnjem septembru. Za njihovo uporabo ne bodo potrebne nikakršne prilagoditve železniškega omrežja. V voznem parku bodo po omenjeni dobavi razpolagali s 105 motornimi garniturami, sedmimi lokomotivami in 45 vagoni.

Ob že prej omenjenem razpisu za dodatnih 20 novih potniških garnitur si v Slovenskih železnicah želijo še dodatne nove potniške vagone (20 vagonov) in vsaj štiri nove večsistemske električne lokomotive za mednarodni promet. “S prihodom teh vozil se bodo stara vozila postopoma izključevala iz prometa. Najstarejša garnitura v voznem parku bo s tem ICS (Inter City Slovenija).”