četrtek, 28. julij 2022

[GER/PL-DB/PKP IC] Greste z vlakom v Berlin? Zamudo imate brezplačno

 Pri vkrcanju na vlak iz Varšave v Berlin ali iz Berlina v Varšavo ima večina povezav zamudo. Obstajajo celo vlaki, ki več mesecev ne prispejo pravočasno v glavno mesto Nemčije!



Po številnih signalih bralcev smo se odločili, da na ozadje vzamemo točnost vlakov iz Varšave v Berlin. Preverili smo ga za datume od 7. junija do 6. julija. Pridobili smo podatke, ki povezavo Berlin – Varšava – Berlin, nekdanjo paradno konjo BWE, uvrščajo v kategorijo propadlih povezav, kjer se sprejema povprečnost in vsakodnevno nižanje standardov. EC Spree v Berlin ne vozi po voznem redu Vlak Spree iz Berlina Gesundbrunnen v Varšavo je na omenjene datume le 8-krat pravočasno prispel na končno postajo. Šokantno je, da ta postava v zgoraj omenjenem obdobju ni pravočasno prispela v Berlin! Razdaljo naj bi premagal v 6 urah in minuti.

Posežemo po drugem primeru, če pogledamo tabele točnosti vlaka Varsovia iz Berlina v Varšavo. Varšava je v Varšavo prišla le 10-krat pravočasno ali skoraj pravočasno. Običajni so bili 30 minutni in daljši zastoji (standardni potovalni čas je 6 ur in 31 minut). Še huje je bilo med potovanjem v Nemčijo. V opisanem obdobju je bil po načrtih (25. junij) dostavljen le en tečaj iz Poljske v Berlin.

Bolje je z vlakom Odra, ki je 9-krat pravočasno prispel v Varšavo in prav toliko v Berlin (predvideni čas potovanja je 5:58) in z vlakom Wisła, ki je v Varšavo prispel 8-krat pravočasno, z Berlinom pa 9-krat. ES je bil na vrhu točnosti Berolinum. Ta ekipa je 19-krat pravočasno dosegla Varšavo, vendar le 6-krat pravočasno do Berlina.




Enake težave že leta. Premalo večsistemskih lokomotiv

PKP Intercity smo povprašali, zakaj se podjetje spopada s situacijo, ko se več tednov zapored dogajajo tako drastične situacije, kot so omenjene, skoraj vsakodnevne zamude. Odziv PKP Intercity se začne z usmerjanjem pozornosti na težave sosedov.

- V zadnjem času (v obdobju, ki smo ga opisali od 7. junija do 6. julija - ur.), je 2/3 skupnega časa zamude izhajalo iz razlogov, ki jih je mogoče pripisati tujemu prevozniku in nepredvidenih dogodkov, vključno z vremenskimi razmerami - je zapisala tiskovna služba PKP Intercity. , brez navedbe natančnih podatkov. Tisti, do katerih je prišel »Rynek Kolejowy«, zadevo predstavljajo drugače: medtem ko je večina vlakov, ki so na Poljsko vstopali iz Nemčije (nekaj več kot polovica), dejansko imela zamudo, je bila zamuda (z nekaterimi izjemami) od nekaj do nekaj minut. Ta zamuda se je drastično povečala na postajah Rzepin, Zbąszynek ali Poznań (zamude nastajajo tudi v Kutnu, kjer PKP PLK ne more dokončati obnove postaj z večletno zamudo).

- Zamenjava lokomotiv iz enosistemskih v večsistemske in obratno poteka v Poznanu, Rzepinu ali Zbąszyneku. Nujnost zamenjav podaljša postanek na postajah v povprečju za približno 25 minut, posredno priznavajo v tiskovnem uradu PKP Intercity. In to je pravi vzrok za večino zamud, o katerih se potniki že mesece pritožujejo, PKP Intercity pa tej sistemski težavi sploh ni kos. Za prečkanje poljsko-nemške meje, kjer se spreminja napetost v voznem vodu, je potrebnih premalo večsistemskih lokomotiv. Čeprav mora PKP Intercity predati, je problem končno zares opazil in se odločil za najem večsistemskih električnih lokomotiv Siemens Vectron.

- Podjetje ima 10 vozil serije EU44 Husarz. Ena enota po prometni nesreči ne deluje - vrača se s popravila v Avstriji. Preostale lokomotive Husarz so imele pred kratkim okvare, njihove kratkotrajne okvare pa so se pojavljale le zaradi popravil in občasnih pregledov. To je povzročilo potrebo po zamenjavi enosistemskih lokomotiv z drugimi serijami, je zapisala Agnieszka Serbeńska iz tiskovnega urada PKP Intercity. Poleg tega so ob določenih dnevih zastoji vozil zaradi rednih tehničnih pregledov in kratkotrajnih tekočih popravil. Moti tudi obratovanje mednarodnih vlakov.




Do sedaj se je več lokomotiv malo spremenilo

Kot dodaja tiskovna predstavnica PKP Intercity, se v okviru pogodbe med PKP Intercity in DB Fernverkehr v prometu mednarodnih vlakov poleg desetih Hussarjev trenutno uporabljajo tri večsistemske lokomotive X4Ea Vectron MRCE. PKP Intercity bo do konca avgusta uporabljal tudi Vectron družbe PKP Cargo. 

Odgovor PKP Intercity končujejo z izjavo, da družba "izvaja vse možne ukrepe za zmanjšanje zamud na mednarodnih vlakih". Še enkrat smo preverili, ali so učinkoviti. V praksi Spree in Varsovia v zadnjem tednu niti enkrat nista pravočasno dosegli Berlina, reka Odra je bila uspešna petkrat, tako kot Visla in Varsovia. Vlaki so v zadnjih 7 dneh pravočasno prispeli v Varšavo: dvakrat (Spree), petkrat (Varsovia), trikrat (Odra in Wisła). Šolar je le enkrat prišel pravočasno. Prevladujejo zamude od 20 do 60 minut. Teh do 5 minut v tem besedilu ne upoštevamo.

Vlak Gedania iz Gdynie preko Poznańa v Berlin je nekoliko boljši glede točnosti. Tudi v nemško prestolnico zamuja, a običajno »le« za kak ducat minut. Podobno je pri povratnih tečajih (prevladujejo zamude od 20 do 40 minut). 

Bolje v primeru Gedanije iz Tromesta, Wawel kot navaden posmeh

Vendar pa je situacija katastrofalna, ko gre za vozni red nedavno ponovno aktiviranega mednarodnega vlaka Wawel iz Przemyśla prek Krakova, Katovic in Wrocława do Berlina. Ta vlak na končno postajo že vrsto dni prihaja s povprečno 60-minutno zamudo, še slabše pa je na progah iz Nemčije na Poljsko. Od začetka aprila je Wawel trikrat pravočasno prispel v Krakov in Przemyśl! To je v veliki meri posledica dramatičnih zamud v investicijskem procesu PKP PLK, vključno z v Opole in Wrocław, ki povzročajo tudi številne druge težave , kot tudi posodobitev varšavskega križišča.

Novi Griffini iz Newaga ne bodo hitro pomagali

PKP Intercity tolaži, da bo do konca leta 2023 imel 10 svojih večsistemskih lokomotiv, ki jih proizvaja Newag. - PKP Intercity izvaja pogodbo za dobavo 10 večsistemskih lokomotiv (z možnostjo dodatnih 5) od Newaga. Prva lokomotiva naj bi bila dostavljena v drugem četrtletju 2023 - pišejo v podjetju. Le da bodo možnost prehajanja meja ta vozila dobila mnogo kasneje, na kar se je podjetje PKP Intercity strinjalo v pogodbi s proizvajalcem . To se leta 2023 zagotovo ne bo zgodilo.

Težave s točnostjo PKP Intercity so to poletje ogromne. Vlaki v in iz Berlina so zelo priljubljeni. Tudi sredi tedna so dnevi, ko je težko dobiti vstopnice za sedeže v polni pokritosti. Vstopnice za povezave LOT iz nemške prestolnice lahko stanejo do 2000 PLN na dan odhoda, čeprav PKP Intercity še ni našel načina, kako bi začel spoštovati svojo stranko.

Leta 2015 so vlaki od glavne postaje v Varšavi do Berlin Hbf vozili v 5 urah in pol. Trenutno se zaradi večletne zamude del na avtobusu E20 do Berlina vozimo v najboljšem primeru 6 ur.