petek, 6. marec 2020

[EU] 2021 bo evropsko leto železnic

EVROPA: Evropska komisija je predlagala, da se 2021 določi za evropsko leto železnic.

V skladu s predlogom, ki ga sprejmeta Evropski parlament in Svet, bi niz dogodkov spodbujal železnico kot trajnostni, inovativen in varen način prevoza, ki bi poudarjal njegove koristi za ljudi, gospodarstvo in podnebje ter se osredotočil na preostale izzive oblikovanje enotnega evropskega železniškega prostora brez meja.
"Ni dvoma, da železniški promet pomeni velike koristi na večini področij: trajnost, varnost, enakomerno hitrost, ko je organiziran in izdelan po načelih 21. stoletja," je 4. marca povedala komisarka za promet Adina Vălean. "Vendar obstaja še nekaj več poglobljeno o železnicah: EU povezujejo ne samo fizično. Vzpostavitev skladne in funkcionalne mreže po vsej Evropi je vaja politične kohezije. Evropsko leto železnic ni naključen dogodek. To pride ob primernem času, ko EU potrebuje tovrstno kolektivno zavezo. "
Komisija je dejala, da je bilo leta 2021 izbrano, saj bo to prvo polno leto, ko se bodo pravila, dogovorjena v okviru četrtega železniškega paketa, izvajala po vsej EU. Prav tako obeležuje 20. obletnico prvega železniškega paketa, 175. obletnico prve železniške povezave med sedanjima prestolnicama EU (Pariz in Bruselj), pa tudi 40 let TGV in 30 let ICE. Umetniški festival Europalia je kot svojo temo leta 2021 izbral tudi železnice.

Predlog je podprlo združenje dobaviteljske industrije UNIFE. „Železnica povezuje ljudi, regije in podjetja po vsej EU“, je dejal generalni direktor Philippe Citroën. „Poleg tega je dokaz evropskega inženirskega strokovnega znanja in del naše evropske dediščine in kulture.“
Libor Lochman, izvršni direktor Skupnosti evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij, je dejal, "da bo to odlična priložnost za prikaz nepremagljivih prednosti železnice, ko gre za posodobitev in okolju prijazen evropski mobilni sektor."