petek, 20. marec 2020

[AZERBAIJAN] Bakuška krožna železnica je dokončana

AZERBAIJAN: Krožna železnica polotoka Abşeron je končana, predsednik Ilham Alijev je 18. marca odprl ponovno odprt odsek Pirşağı - Görədil - Novxanı - Sumqayıt, da bi dokončal 91 elektrificirani železniški obroč, dolg pot do Bakuja in njegovega predmestja.



Projekt krožne železnice je bil objavljen januarja 2018 s proračunom v višini 100 milijonov manatov. Njegov obseg je vključeval posodobitev obstoječe železnice, ki vozi severozahodno med Bakujem in Sumqayıtom prek Biläcarıja, in ponovno uporabo neporabljene poravnave, ki je povezala Baku in Sumqayıt prek Sabunçuja in Pirşağıja na vzhodu in severu.

Prva faza z uporabo 13,5 km posodobljene poti proti vzhodu od glavne postaje v Bakuju do novega vozlišča na Sabunçu je bila odprta maja maja, novembra pa je sledil odsek Sabunçu –Zabrat 1 - Zabrat 2 - Mammadli - Pirşağı.

Zaradi koronavirusne krize mora nacionalna železniška proga ADY začasno ustaviti prevoz potnikov od 19. do 29. marca, razen na bakuških primestnih poteh. Vlaki na dolge razdalje bodo zapustili glavno mesto za regije 18. in 19. marca, vendar se bodo vrnili prazni.