torek, 15. maj 2018

[ SLO -SŽ ] Sejem modelne železnice 18/19.maj.2018

Mednarodni muzejski dan v Železniškem muzeju

Mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V petek, 18. maja, bodo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Mednarodni muzejski dan MMD 2018 se letos posveča temi Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci.
Železniški muzej Slovenskih železnic na ta dan ponuja prost vstop, vodene oglede razstave in predstavitev modelne vrtne železnice (merilo 1:22).
Železniški muzej Slovenskih železnic je edinstven prostor, kjer lahko spoznate kako deluje železnica. Na ogled ponuja zbirko starih parnih lokomotiv, med katerimi so tudi redki primerki. Dopolnjuje jo obsežna zbirka aparatur, orodij in druge tehnične dediščine s področja železnice.
V muzeju, ki se nahaja v slikovitih starih industrijskih prostorih, se med drugim lahko seznanite z delovanjem stare železniške postaje iz avstroogrske monarhije. Uslužbenci muzeja vam na vodenem ogledu predstavijo kako delujejo različne naprave. Slednjih je v njihovi zbirki res veliko.
Na ogled so na primer mala tirna vozila (drezine), ki so nekoč služile nadzornikom proge in vzdrževalcem, vse vrste orodij in komunikacijskih naprav, kot so telegrafi, telefoni, teleprinterji in radijske postaje. Načini, na katere delujejo železnice, se vse do danes niso bistveno spremenili, a namesto mehanskih naprav železnice zdaj poganjajo elektronski sistemi.

Dodatne informacije

Železniški muzej Slovenskih železnic
Parmova 35, Ljubljana 
Telefon: 01 29 12 641, 01 29 12 643
Recepcija: 01 29 12 818

Delovni čas

Vse dni razen ponedeljka od 10:00 do 18:00, za skupine po dogovoru.

Vstopnina

Odrasli posamezniki: 3,50 € 
Otroci, dijaki, študentje in upokojenci posamezno: 2,50 € 
Odrasli v skupini (najmanj 20 članov): 3,00 € 
Otroci, dijaki, študentje in upokojenci v skupini (najmanj 20 članov): 2,00 €
Predšolski otroci in imetniki veljavnih muzejskih kartic (SMD, ICOM): prost vstop


Sejem modelne železnice in Benijeve cirkuške norčije

Tretje sobote v mesecu so v Železniškem muzeju Slovenskih železnic že tradicionalno pestre in privabijo ljubitelje železnice od najmlajših pa vse do babic in dedkov. Tokratno soboto, 19. maja, pa bodo na svoj račun še posebej prišli zbiratelji. 

Svet v malem

Društvo ljubiteljev železnic Železna cesta iz Ljubljane in Železniški muzej Slovenskih železnic vabita na na že 46. druženje ob sejmu modelne železnice. Dogodek se bo odvijal 9.00 in 15.00.
Okvirni program dogodka:
  • Sejem modelne železnice: predstavitve društev, zbirateljev, modelarjev
  • Vodenje po stalni razstavi ob 10.00 in 14.00
  • Vožnja z vrtno parno lokomotivo 7,25 cole (184 mm)
  • Vožnja z motorno drezino
  • Modelna vrtna železnica (merilo 1:22, LGB)