sreda, 2. december 2015

[ SLO / SŽ ] Praznična potovanja. Z Božičkom in vilami na pot!

Doživetja na prazničnih potovanjih

Potovanje z vlakom zna ponujati polno doživetij, pri čemer se lahko oddih začne brezskrbno že na začetku poti, denimo, brez neprijetnega iskanja parkirnega mesta, vendar z brezskrbnim naročilom enega ali dveh kozarcev kuhanega vina. Danes, 1. decembra 2015, so na Slovenskih železnicah predstavili praznična potovanja, ki se jih bomo lahko udeležili v decembrskih dneh. Na železniški postaji so se zbrali otroci, ki so pričakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami sladkega Tonija in priklicali Božička, ki je že na muzejskem vlaku.

Zbrane je pozdravil tudi direktor SŽ-Potniški promet mag. Boštjan Koren. Kot je povedal bodo potovanja v tem obdobju še toliko bolj čarobna, saj boste na vlakih lahko srečali tudi Božička in pravljične vile! V sedmih prazničnih mestih - v Bohinju, Podčetrtku, na Ptuju, v Celju, Radovljici, Kamniku in Ljubljani lahko decembra z vozovnico za vlak uveljavljate raznovrstne ugodnosti, kot so cenejše prenočitve, cenejše vstopnice za kopanje, brezplačne degustacije, brezplačni obiski muzejev in podobno. Z vlakom se lahko ugodno odpeljete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, kot so Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešta, Praga, Beograd.
Božiček na muzejskem vlaku!
Prav posebno doživetje letos ponuja muzejski vlak, ki nas z Božičkom spremlja po železni cesti, kot se je to dogajalo nekdaj, pred skoraj sto leti. Na pot z Božičkom in muzejskim vlakom se lahko odpravimo 
6. decembra po progi Jesenice–Bled Jezero–Bohinjska Bistrica–Most na Soči–Kanal–Nova Gorica 
7. decembra po progi Nova Gorica–Štanjel–Sežana, po progi Sežana–Divača–Pivka–Prestranek–Postojna in po progi Postojna–Rakek–Logatec–Borovnica–Ljubljana
11. decembra po progi Ljubljana–Škofja Loka, 13. decembra po progi Ljubljana-Litija
16. decembra po progi Ljubljana–Škofja Loka in Ljubljana–Borovnica
21. decembra po progi Ljubljana–Litija, Litija–Zagorje–Trbovlje–Hrastnik–Zidani Most, po progi Zidani Most–Laško–Celje, po progi Celje–Pragersko–Maribor in Maribor–Pragersko–Poljčane–Celje 
22. decembra po progi Celje–Štore–Šentjur–Grobelno–Šmarje pri Jelšah–Stranje–Imeno in po progi Imeno–Podčetrtek–Atomske Toplice–Podčetrtek–Sodna vas–Pristava–Stranje–Celje ter 
23. decembra po progi Celje–Šentjur–Grobelno–Poljčane, po progi Poljčane–Pragersko–Kidričevo–Ptuj, ter po progi Ptuj–Moškanjci–Ormož–Ivanjkovci–Ljutomer.
Z vilami v pravljično Celje
Že peto leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celju. V središču knežjega mesta bodo vile ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše vse do silvestrovega, vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro. 
Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo prvič peljali do Celja iz smeri Velenja 11. decembra, nato pa 13. decembra, ko bodo peljali iz smeri Maribora, 15. decembra iz smeri Ljubljane, 17. decembra iz smeri Velenja, 19. decembra iz smeri Podčetrtka, 20., 21. in 25. decembra iz smeri Maribora, 26. decembra iz smeri Podčetrtka, 27. decembra iz smeri Ljubljane, 29. decembra iz smeri Maribora ter 31. decembra iz smeri Velenja.
SŽ in 7 prazničnih mest!
Pravljični so lahko tudi obiski 7 prazničnih mest. Če se boste do njih decembra napotili z vlakom, boste imeli z železniško vozovnico na voljo ugodnosti, kot so cenejše prenočitve, cenejše kopanje, brezplačne degustacije, brezplačni obiski muzejev in podobno. Letošnja praznična mesta so Bohinj, Podčetrtek, Ptuj, Celje, Radovljica, Kamnik in Ljubljana. 
Bohinj med drugim ponuja tudi cenejše smučanje na Voglu in cenejše kopanje v Vodnem parku Bohinj. V Radovljici lahko z vozovnico za vlak, denimo, brezplačno degustirate med, vino, se udeležite mini delavnic za otroke, imate brezplačni vstop v Lectarski muzej. Podčetrtek ponuja cenejše kopanje v Termah Olimia. V Kamniku lahko kupite cenejše kremne rezine, kuhano vino ali čaj, v izbranih prodajalnah pa izrabite popuste pri nakupu izdelkov, pri čemer vam ob nakupu podarijo brezplačni okrasek ali voščilnico. V Celju lahko ceneje obiščete Stari grad, v Pravljični deželi ob nakupu hrane pa prejmete brezplačno kuhano vino ali čaj. Na Ptuju se lahko odpravite ceneje na kopanje v Terme Ptuj. VLjubljani lahko z vozovnico za vlak brezplačno obiščete Železniški muzej Slovenskih železnic, se pogrejete z brezplačnim čajem v  Airwaves ledeni deželi v BTC Ljubljana ali ceneje prenočite v hotelih Cubo, Meksiko in Park.
Ugodnosti, ki jih ponuja posamezno mesto, lahko spremljate na spletni strani Slovenskih železnic.
Obisk prazničnih mest v tujini
Z vlakom lahko odpotujete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, kot so Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešta, Praga, Beograd, München. Za določene poti v evropska mesta so na voljo tudi nizkocenovne vozovnice, in sicer že od 19 evrov naprej. Število teh vozovnic je omejeno, zato priporočamo nakup v predprodaji. 
Našteli smo le nekaj možnosti za izlet. Za podrobnejše informacije o prazničnih doživetjih z vlaki smo vam z veseljem na voljo. Naj vas ob tem še spomnimo, da bo v nedeljo, 13. decembra 2015, začel veljati novi vozni red v mednarodnem in notranjem potniškem prometu. Tudi o teh novostih vas bomo obvestili v prihodnjih dneh.