sreda, 16. december 2015

[ SLO - SŽ ] Nizkocenovne ponudbe - iz Ljubljane v Zagreb z vlakom za 9 evrov

Iz Ljubljane v Zagreb se boste po novem lahko z vlakom vozili za polovico ceneje kot doslej. To so le nekatere novosti, ki jih prinaša novi vozni red v železniškem potniškem prometu.
Novi vozni red je začel veljati danes, prinaša pa novosti tako v mednarodnem kot v notranjem potniškem prometu.

Med novostmi so nizkocenovne ponudbe - za enosmerno vozovnico iz Ljubljane do Zagreba bo po novem treba odšteti le devet evrov. Enak znesek boste odšteli tudi za enosmerno vozovnico iz Ljubljane na Reko.
V maloobmejnem prometu s Hrvaško, prek Rogatca, so na železnicah skušali upoštevati želje in potrebe lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje. Tako bodo trije vlaki na dan vozili iz Celja prek Rogaške Slatine in Rogatca do Džurmanca in naprej do Zaboka in Zagreba, kar bo precej povečalo izbiro tako za vsakodnevne potnike na omenjenih relacijah kot tudi za obiskovalce Rogaške Slatine in bližnjih turističnih krajev.
Od Kopra do Budimpešte
Med novostmi v mednarodnem prometu na železnicah navajajo, da bo vlak Citadella po novem voznem redu iz Ljubljane odpeljal ob 8.45, slabi dve uri prej kot zdaj, in prispel v madžarsko prestolnico ob 17.29. Iz Budimpešte se bo namesto sredi dneva po novem vračal ob 8.30 in v Ljubljano pripeljal ob 16.43.
Pomembna novost je, da bo imel povezavo z vlakom v Koper in iz njega, poleti bodo tako v njegovi sestavi tudi direktni vagoni, s katerimi bo mogoče potovati med Budimpešto, Ljubljano in Koprom. Med omenjenimi mesti bo v poletni sezoni dvakrat na teden vozil tudi nočni vlak.
Povezava do Italije 
V Italijo bo šestkrat na dan vozil vlak iz Ljubljane do Opčin, od koder je mogoče pot do središča Trsta nadaljevati z lokalnimi avtobusi, ki vozijo vsakih 20 minut. Z Opčin in tudi iz Nove Gorice bo skozi Sežano in Divačo poleti vozilo več vlakov proti Istri - v Buzet, Pazin, Kanfanar in Pulj.

Spremembe v notranjem prometu
V notranjem prometu je sprememb manj. Vozni red so na Slovenskih železnicah, kolikor je bilo mogoče, prilagodili željam potnikov, še posebej tistih, ki se z vlaki vsak dan vozijo v šolo ali na delo, nekateri vlaki pa bodo vozili v sestavi z več vagoni, pravijo na železnicah.
Tako bosta med Ljubljano in Litijo vozila dva vlaka več kot doslej, en vlak več pa bo vozil tudi med Ljubljano in Jesenicami. Tudi dva vlaka med Ljubljano in Kamnikom bosta podaljšala vožnjo, in sicer do postajališča Jarše Mengeš, prav tako pa bodo vlaki iz Celja ob sobotah podaljšali vožnjo do Rogatca