sreda, 20. maj 2015

[ D - DB ] Deveta stavka nemških strojevodij v desetih mesecih

Že deveta stavka nemških strojevodij v zadnjih desetih mesecih bi lahko največje evropsko gospodarstvo stala sto milijonov evrov na dan, znova opozarjajo predstavniki nemške industrije.
Strojevodje, združeni v sindikat GDL, so začeli novo stavko, in sicer že deveto od lanskega septembra. Prvi dan bo stavka prizadela le tovorni promet, od srede dalje pa tudi potniškega. Po napovedih sindikata bo stavka trajala najmanj teden dni oziroma do izpolnitve zahtev.

Stavkajoči strojevodje zahtevajo za pet odstotkov višje plače, skrajšanje tedenskega delovnika in vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo. Podjetje je strojevodjam ponudilo za 4,7 odstotka višjo plačo in enkratno izplačilo tisoč evrov, vendar ne popušča pri zahtevi sindikata, da bi lahko ta zastopal tudi drugo železniško osebje.
Sindikat je vodstvo nemške železniške družbe Deutche Bahn obtožil, da strojevodij ne jemlje dovolj resno, zato je stavka po njihovih besedah nujna.
Deutsche Bahn medtem trdi, da so predstavniki GDL-ja, ki je manjši od dveh sindikatov strojevodij, že večkrat pogajanja zapustili tik pred sklenitvijo sporazuma. Vodja osebja v Deutsche Bahnu Ulrich Weber je sindikaliste obtožil, da se ne pogajajo racionalno, temveč emocionalno. Tudi zadnji razvoj dogodkov naj ne bi bil razumen.
Ugled na kocki
Deutsche Bahn zaposluje 300.000 ljudi. Vsak dan prepelje okoli 5,5 milijona potnikov in 607.000 ton tovora. V sindikat GDL je vključenih okoli 20.000 strojevodij. Zadnja stavka je trajala sedem dni in je bila najdaljša v 21-letni zgodovini Deutsche Bahna.
"Z deveto stavko v desetih mesecih postavlja GDL na kocko dober mednarodni ugled Nemčije kot logističnega vozlišča," je sporočilo nemško industrijsko združenje BDI, ki škodo stavke ocenjuje na sto milijonov evrov na dan.
Po ocenah ekonomista Jörga Krämerja iz banke Commerzbank bi desetdnevna stavka lahko predstavljala 750 milijonov evrov v izgubljeni gospodarski dejavnosti in prispevala k skrčenju nemškega gospodarstva v drugem četrtletju za 0,1 odstotka.