četrtek, 16. april 2015

[ SLO - SŽ ] Slovenske železnice leta 2014 ustvarile 14,4 milijona evrov čistega dobička

Slovenske železnice (SŽ) so na ravni skupine lani ustvarile 14,4 milijona evrov čistega dobička, leto prej pa je dobiček znašal 18,7 milijona evrov.

Iz družbe so sporočili, da gre za tretje leto zapored, ko je skupina SŽ ustvarila dobiček. V družbi so s poslovanjem zelo zadovoljni. Leta 2010 je imela namreč skupina še 19,8 milijona evrov izgube.
Na ravni skupine je dobiček iz poslovanja (EBIT) lani znašal 23,9 milijona evrov, glede na leto 2013 pa je bil višji za skoraj 20 odstotkov. Kot pojasnjujejo v družbi, se EBIT v zadnjih letih vztrajno povečuje. Leta 2011 je tako znašal 2,1 milijona evrov.
Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) se je lani glede na leto prej povečal za tri odstotke. Na ravni skupine je lani tako znašal 58,9 milijona evrov. Tudi EBITDA se več let zapored zvišuje. Leta 2010 je bil 31,3 milijona evrov.
K rasti najbolj pripomogel tovorni promet
Poslovni prihodki skupine so lani dosegli 557,18 milijona evrov in so bili v primerjavi z letom 2013 višji za dobrih deset odstotkov. Na rast je najbolj vplivala rast prihodkov v odvisni družbi SŽ - Tovorni promet. Ta je lani prepeljala skoraj 18,8 milijona ton tovora, kar je šest odstotkov več kot leto prej.
V poslovne rezultate skupine so sicer všteti tudi stroški odpravnin po programu reševanja presežnih delavcev, so še pojasnili v družbi.
V načrtu še boljše poslovanje
Skupina SŽ namerava letos še povečevati prodajo in uresničiti predvidene ukrepe za racionalizacijo in nadaljnje izboljšanje poslovanja. Tako pričakujejo še večjo rast prihodkov in obsega poslovanja, še posebej v tovornem prometu.