petek, 4. november 2011

Nesrečo na Jesenicah zagrešil strojevodja potniškega vlaka


Preiskava avgustovskega trčenja potniškega in tovornega vlaka je razkrila, da je nesrečo povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja.

Do dogodka 26. avgusta letos je prišlo zaradi začetka vožnje potniškega vlaka s tira 4 postaje Jesenice brez dobljenega dovoljenja za vožnjo, so ugotovitve preiskovalne komisije sporočili s Slovenskih železnic (SŽ). Ocenjena škoda znaša 1,58 milijona evrov.

Mnenje komisije torej deloma potrjuje neuradne informacije, da naj bi nesrečo zakrivil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje odpeljal prezgodaj in kljub rdeči signalni luči.

Težavo pri preiskavi SŽ-ja in ministrstva za promet je sicer povzročalo dejstvo, da naprave, ki sledijo dogajanju na postaji, med nesrečo niso delovale pravilno.

Preiskava SŽ-ja le del večje preiskave Komisija je o ugotovitvah svoje preiskave obvestila prometni inšpektorat, inšpektorat za delo, policijo in sektor za preiskovanje železniških nesreč in incidentov na ministrstvu za promet. Nesrečo sicer preiskujejo tudi na policiji in v sektorju za preiskovanje železniških nesreč in incidentov.

V neposredni bližini železniške postaje na Jesenicah sta 26. avgusta namreč trčila tovorni in potniški vlak, po prvih podatkih SŽ pa se je nesreča zgodila, ko je potniški vlak iz smeri Jesenic speljal s postaje proti Novi Gorici, v tistem trenutku je na postajo iz ljubljanske smeri pripeljal tovorni vlak.

Pri trčenju so se iztirili del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka, v nesreči pa se je poškodovalo 34 ljudi, devet med njimi huje.