sobota, 15. oktober 2011

Spoštovani potniki, vas tišči lulat? Izvolite vrečko!


Nizozemske železnice so na svojih vlakih na kratke proge, na katerih ni sanitarij, uvedle vrečke, ki bodo primerne za kratke potrebe v nujnih primerih.

Ko bo potnika tiščalo na stran, mu bosta voznik ali sprevodnik dala plastično vrečko, napolnjeno s posebnim prahom, ki se v stiku z urinom spremeni v neke vrste gel. Potniki bodo svoje potrebe lahko opravljali v prazni kabini na koncu vlaka, kjer bodo lahko po opravljeni potrebi pustili tudi vrečko.

"Od danes naprej bodo na vlakih na razpolago plastične vrečke, ki jih bodo dali potnikom v nujnih primerih," je v petek oznanil predstavnik nizozemskih železnic in dodal, da bodo enake vrečke lahko uporabljali tudi v primerih, če bi vlak kje obtičal.

Več potnikov je za nizozemsko televizijo že povedalo, da se z ukrepom ne strinjajo, še posebej pa so bile nad "iznajdbo" ogorčene ženske, jezno pa so se odzvali tudi vozniki vlakov, ki so ogorčeni nad idejo, da bi njihovo delovno mesto spremenili v sanitarije.

Nizozemski parlament je sicer letos potrdil, da od leta 2015 naprej ne bodo več kupovali vlakov brez sanitarnih prostorov.