sreda, 12. oktober 2011

DB BAHN ; V Berlinu preprečili napad na železniški postaji

Na glavni nemški železniški postaji v Berlinu so danes našli zažigalno napravo, ki pa so jo še pravočasno deaktivirali

V Berlinu preprečili napad na železniški postaji

Na glavni nemški železniški postaji v Berlinu so danes našli zažigalno napravo, ki pa so jo še pravočasno deaktivirali. Že pred tem je zjutraj v bližini proge hitrega vlaka v Berlinu eksplodirala bomba, ki je povzročila večjo gmotno škodo in zaustavila promet. Za napad je odgovornost že prevzela doslej manj znana skupina levičarjev.

T.i. protimilitaristična skupina pod nazivom Hekla je objavila, da sta napada protest proti navzočnosti nemške vojske v Afganistanu. Prav tako zahtevajo izpustitev ameriškega vojaka Bradleya Manninga, ki je WikiLeaks preskrboval s tajnimi podatki.

Eksplozivno napravo so na glavni železniški ki so jo našli v Berlinu, je bila sestavljena iz sedmih steklenic z zažigalno zmesjo, ki pa zaradi tehnične napake niso zagorele. Na koncu predora pri glavni železniški postaji jih je našel železniški delavec.

Je pa na železniški progi med Berlinom in Hamburgom razneslo podobno napravo v jašku s kabli, kjer je nato izbruhnil požar. Zaradi prekinjene signalizacije so vlaki obstali, na tisoče potnikov pa je obstalo na postajah.

Nemški minister za promet Peter Ramsauer je napada že obsodil. Kot je poudaril, "napad na nedolžne potnike, družine in otroke, ni izražanje stališča, ampak napad na našo družbo". Napadalcem je tudi zagrozil z najostrejšimi sankcijami.

V Berlinu preprečili napad na železniški postaji