sreda, 18. avgust 2010

Zaradi iztekanja nevarnega plina zaprli promet pri Jesenicah



Zaradi iztekanja brezbarvnega, eksplozivnega in lahko vnetljivega plina iz tovornega vlaka so danes zaprli železniški promet na Jesenicah

Vagonski preglednik na postaji Jesenice je davi okoli 7. ure pri pregledu tovornega vlaka s cisternami, ki je prevažal plin propilen, odkril iztekanje plina. Pristojni so zaprli železniški promet na postaji. Ker napake na ventilu ni bilo mogoče dokončno odpraviti, so okoli vagona vzpostavili 30-metrsko varovalno območje.

S Slovenskih železnic so sporočili, da je vagonski preglednik ob tehničnem pregledu vlaka iz Pančeva ugotovil, da je zaradi napake na ventilu prišlo do iztekanja plina na eni izmed 20 cistern. V skladu z načrtom zaščite in reševanja so o dogodku takoj obvestili vse pristojne službe.

Železniški promet so zaradi zagotavljanja varnosti za dve uri začasno zaustavili, jeseniški poklicni gasilci pa so poskušali napako na ventilu odpraviti. Ker napake na ventilu ni bilo mogoče dokončno odpraviti, so vagon prestavili na stranski tir ter okoli njega vzpostavili varovalno območje, ki ga bodo vse do odprave napake varovali varnostniki in policisti, organizirana pa je tudi gasilska straža, navajajo na železnicah.

Napako na vagonu bodo v sredo skušali odpraviti pooblaščeni delavci kemičnega podjetja iz Srbije, pojasnjujejo na Slovenskih železnicah in ob tem poudarjajo, da nevarnosti za okoliške prebivalce in okolje ni.